În cadrul comisiei de control bugetar a Parlamentului European (CONT) se desfasoara audieri privind MCV. La audiere au fost invitati procurorul sef al DNA, Laura Kovesi, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day. Raportor pentru MCV este europarlamentarul Monica Macovei, potrivit hotnews.ro.
Monica Macovei a declarat, în cadrul audierilor, că MCV a dus numai la schimbări în bine, în România, dar şi în Bulgaria. „MCV a fost foarte eficient si cred ca ar trebui pus pentru toate statele candidate cand vor intra in UE, pentru ca nu trebuie sa ne asteptam ca aceste state foiste comuniste sa faca lupta anticoruptie si impotriva fraidei sa fie ireversibile. Nu puteam sa facem aceste reforme ireversibil, nici Romania, nici Bulgaria, pentru ca in alte state a durat sute de ani. Problema este vointa politica. Cel putin in Romania, aici este problema, daca nu se ridica imunitatea unui parlamentar. Politicienii care vor sa scape de MCV eu le spun sa se opreasca pentru ca si populatia din Romania si cea din Bulgaria vor ca politicienii care comit infractiuni si fura bani sa plateasca”, a afirmat Monica Macovei.
La rândul său, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a afirmat că „cest parteneriat (MCV), la 8 ani de la institutirea sa si dupa numeroase rapoarte, putem spune fara niciun fel de dubiu ca vorbim despre o justitie cu mult imbunatatita. Putem vorbi despre justitie cu fruntea sus. Au fost insa si momente cand ritmul reformei nu a fost cel asteptat de noi.MCV ne-a obligat la continuitate atunci cand eram tentati sa incetimim ritmul.”
Dealtfel, ultimul raport, din ianuarie, al doilea raport pozitiv consecutiv, remarca un stadiu avansat al luptei anticoruptie. De asemenea, se face o monitorizare continua privind reforma Codurilor, iar reforma sistemului judiciar a fost depasita, sostemul judiciar aflandu-se in faza de consolidare la ora actuala. CSM este acum o insitutie matura, capabila sa asigure independenta justitiei.
„La nivel legislativ, Guvernul a avizat negativ toate initiativele care erau in masura sa limiteze legislatia anticoruptie. Suntem angajati sa continuam procesul de consolidare a Justitiei”, a mai spus Cazanciuc.
Procurorul sef al DNA, Laura Coduta Kovesi, a declarat că, „pentru Romania, coruptia a reprezentat o problema sistemica. Politicieni, functionari actionau concertat pentru fapte de coruptie. Datele statistice si evaluarile CE din ultimii ani confirma cresterea efoicientei investogatiilor DNA”.
Secretarul-General al Comisiei Europene: Catherine Day, a remarcat faptul că România a făcut un „progres clar, dar procesul nu s-a incheiat. MCV a fost un stimulent pentru reforme. A fost un parteneriat util, o cooperare intre autoritatile din ambele state -Romania si Bulgaria. Recomandarile noastre se indreapta in special catre guvernele statelor, dar si catre sistemul judiciar. Ultimul raport privind Romania arata ca in 2015 vor exista niste teste extrem de importante, niste numiri-cheie, cum ar fi seful ANI. Vrem sa lucram cu Guvernul pentru a se asigura lupta impotriva coruptiei de nivel jos si din judiciar. Vrem sa lucram cu practicienii din domeniu pentru a se armoniza un sistem judiciar in ambele state (Romania si Bulgaria) cu normele din celelalte state membre UE.