Comisia Europeană a cerut miercuri României, Croației, Ciprului, Estoniei, Poloniei și Sloveniei să implementeze integral noile reglementări ale Uniunii Europene privind auditul. Directiva privind auditul (Directiva 2014/56/UE privind auditul legal al situațiilor financiare anuale și al situațiilor financiare consolidate) stabilește condițiile pentru autorizarea și înregistrarea persoanelor care efectuează audituri statutare.
De asemenea stabilește normele aplicabile persoanelor respective în ceea ce privește independența, obiectivitatea și etica profesională, precum și cadrul pentru supravegherea lor publică. Prin modificarea Directivei privind auditul (Directiva 2006/43/CE), noile reglementări permit o transparență și o predictibilitate mai ridicată a cerințelor aplicabile persoanelor care efectuează audituri.
„Modificările îmbunătățesc și mai mult independența și obiectivitatea activității persoanelor care efectuează audituri. Statele membre trebuiau să transpună aceste norme în legislația națională până la data de 17 iunie 2016. Având în vedere că nu au respectat termenul-limită inițial, aceste șase state membre au primit scrisori de somație la sfârșitul lunii iulie 2016. Aceste state membre au răspuns la aceste scrisori și s-au angajat să adopte rapid noua legislație. Deoarece nu au reușit să facă acest lucru, solicitarea de astăzi ia forma unui aviz motivat. Dacă România, Croația, Cipru, Estonia, Polonia și Slovenia nu iau măsuri în termen de două luni, aceste cazuri pot fi sesizate Curții Europene de Justiție„, se menționează în comunicat.
Într-o altă atenţionare, România, Franța și Cipru sunt avertizate de Comisia Europeană că nu au aplicat integral regulamentul UE nr. 98/2013 privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi.
Regulamentul a intrat în vigoare în septembrie 2014 cu scopul de a limita și controla accesul la o serie de produse chimice periculoase ce ar putea fi folosite de teroriști pentru a fabrica explozivi artizanali.
”Ciprul, Franța și România nu au stabilit încă normele necesare de stabilire a sancțiunilor care urmează să fie aplicate în caz de încălcare a regulamentului. Prin urmare, Comisia trimite avize motivate celor trei state membre și le îndeamnă să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că sancțiunile sunt puse în aplicare în conformitate cu regulamentul. În plus, Franța și România sunt informate în legatură cu necesitatea de a asigura o difuzare regulată către comercianții cu amănuntul a orientărilor privind precursorii’‘, se arată în comunicatul Comisiei Europene.
Cele trei state au la dispoziție două luni pentru a remedia situația.