AUDREY HEPBURN, actriţa lovită de cancer la 63 de ani, nu a fost uitată

AUDREY HEPBURN este celebrată de google la ceea ce ar fi trebui să fie cea de-a 85-a aniversare.
Romania TV
04 mai 2014, 06:16
AUDREY HEPBURN, actriţa lovită de cancer la 63 de ani, nu a fost uitată

Audrey Hepburn a fost o actriţă de film britanică. S-a născut la Ixelles, o comună din Belgia, unicul copil al lui Joseph Victor Anthony Ruston, un englez, şi al celei de a doua soţii a acestuia, baroneasa Ella van Heemstra. În 1935 părinţii divorţează, iar Audrey urmează o şcoală de fete din Kent, Anglia. În 1939, în faţa iminenţei războiului, se mută împreună cu mama sa la Arnhem, în Olanda, unde Audrey urmează Conservatorul din localitate până în 1945. Suferind de malnutriţie în această perioadă, Hepburn a dezvoltat o anemie acută, acompaniată de probleme respiratorii.

La sfârşitul războiului, Audrey Hepburn continuă cursurile de balet la Amsterdam, iar din 1948 la Londra. Pentru a se întreţine financiar a lucrat şi ca model pentru diverşi creatori de modă. Datorită înălţimii sale şi a problemelor de sănătate din timpul războiului, a renunţat la balet şi s-a dedicat actoriei. A jucat într-o serie de spectacole muzicale şi a avut o serie de roluri secundare în filme britanice. În timpul unei filmări i se oferă un rol principal într-un spectacol de pe Broadway, unde se face remarcată. Prima sa producţie hollywoodiană este filmul Vacanţă la Roma din 1953 unde deţine rolul principal, alături de Gregory Peck. Filmul este un succes imens, iar Audrey Hepburn câştigă Premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă pentru prestaţia sa.

Audrey Hepburn, devenită foarte repede unul dintre cele mai apreciate star-uri de la Hollywood, joacă în numeroase filme, dintre care cele mai apreciate sunt Breakfast at Tiffany’s şi My Fair Lady. După 1967, după separarea de actorul Mel Ferrer, cu care fusese căsătorită timp de 14 ani, renunţă la a mai juca în producţii importante, în următorii ani având doar apariţii sporadice. Se căsătoreşte în 1969 cu psihologul italian Andrea Dotti şi se stabileşte în Elveţia, dar în 1982 divorţează. Hepburn a fost ambasador UNICEF, iar în ultimii ani a călătorit în numeroase ţări pentru a ajuta şi a sensibiliza opinia publică. În 1993 încetează din viaţă în urma unui cancer intestinal.

Audrey Hepburn este şi în prezent un model de frumuseţe şi eleganţă, fiind de nenumărate ori considerată una dintre cele mai frumoase femei din toate timpurile. Imaginea ei este folosită în numeroase campanii publicitare. Stilul îmbrăcăminţii ei continuă să fie popular în rândul femeilor şi în ziua de azi. Rochia neagră Givenchy din filmul Breakfast at Tiffany’s a fost vândută în 2006 cu peste 462.000 £, cel mai mare preţ pentru o rochie dintr-un film.

Audrey Hepburn mânca multe fructe şi legume şi doar din când în când o porţie de paste sau puţină ciocolată neagră. Lui Audrey nu îi plăcea să facă sport, dar adora plimbările.

AUDREY HEPBURN, descrisă de fiul ei

O femeie simplă care prefera liniştea familiei în locul excentricităţilor de la Hollywood, o mamă devotată căreia îi plăcea să muncească pentru bunăstarea copiilor. Aşa îşi descrie Luca Dotti (43 de ani) mama, într-un interviu pentru larevista.ro.
 
Luca Dotti, fiul pe care Audrey Hepburn l-a avut în a doua căsnicie, cu psihiatrul italian Andrea Dotti a realizat portretul celei care a devenit un icon global în cinematografie şi modă. „Nu a fost un înger, nu a fost o sfântă, nu era deloc perfectă. Dar a fost o persoană foarte caldă şi autentică“, a declarat Luca Dotti pentru larevista.ro. „Mama mea muncea extrem de mult. Uneori avem tendinţa de a asocia Hollywoodul cu o viaţă lejeră, dar Audrey Hepburn a muncit întotdeauna din greu pentru cariera ei şi pentru a fi mamă. Se gândea mereu la oamenii săraci şi bolnavi şi spunea că nu te poţi plânge niciodată, pentru că mereu va fi cineva cu probleme mai mari ca ale tale“, îşi aminteşte el de cea care a murit la 63 de ani din cauza cancerului.
„Nu se gândea să câştige bani şi să meargă la cumpărături de bijuterii sau haine scumpe. Multe dintre hainele frumoase pe care le purta la evenimente speciale erau împrumutate de la designeri. Era foarte fericită cu ce avea, niciodată nu a vrut mai mult. Dacă voia mai mult, era ceva legat de familie, mai ales de copii. Putea investi într-o şcoală bună, dar nu într-o maşină scumpă“, o caracterizează Dotti.

85 de ani de la naşterea lui Audrey Hepburn. Aleasă în 2014 drept cea mai frumoasă femeie din ultimii 50 de aniAudrey Hepburn a fost una dintre cele mai mari actrițe ale Hollywoodului, dar în același timp un simbol al eleganței, sursă de inspirație pentru creațiile lui Hubert de Givenchy, dar și al umanității, implicându-se în numeroase acțiuni umanitare ca ambasador al UNICEF.

 

Audrey Hepburn, cea mai frumoasă femeie din ultimii 50 de ani (video) rss 1asig lumea femeilor magazin 2

85 de ani de la naşterea lui Audrey Hepburn

Audrey Hepburn — de la a cărei naștere se împlinesc, la 4 mai 2014, 85 de ani — a captivat publicul cu silueta sa fină, maniere aristocrate și mișcări grațioase, care reprezentau o imagine nouă, inedită a feminității. Eleganta Audrey a fost exact opusul unora dintre contemporanele sale ca Marilyn Monroe sau Elizabeth Taylor, cu atât mai mult cu cât după standardele anilor 50, Hepburn era prea înaltă și prea slabă.

85 de ani de la naşterea lui Audrey Hepburn. Luca Dotti, fiul din cea de-a doua căsătorie a actriței, spunea, într-un interviu publicat în exclusivitate pe larevista.ro, în 2013, că mama sa își caracteriza stilul ”precum un gentleman englez”.

Audrey Hepburn – ”De regulă, un bărbat are două sau trei jachete care-i vin bine, nu are nevoie de atâta modă, să facă schimbări în fiecare zi. Aceasta era filosofia mamei mele în ce privește moda: când găsești ceva care-ți vine bine, rămâi cu asta. Nu o lua razna încercând să urmezi moda și cumpărând tot ce apare, ci mai degrabă rămâi credincios lucrurilor care ți se potrivesc cel mai bine”, declara Luca Dotti.

Audrey Hepburn (Audrey Kathleen Ruston) s-a născut la 4 mai 1929, în districtul Ixelles din Bruxelles, Belgia și a fost unicul copil al lui Joseph Victor Anthony Ruston, fost consul onorific britanic în Indiile Olandeze de Est, și al celei de-a doua soții a acestuia, baronesa olandeză Ella van Heemstra. Deși născută în Beligia, Hepburn a avut cetățenie britanică prin tatăl său.

85 de ani de la naşterea lui Audrey Hepburn. Viața lor de familie era împărțită între Olanda, Marea Britanie și Belgia, însă, datorită acestui fapt, Audrey vorbea fluent în engleză, olandeză, franceză, spaniolă și italiană. Din 1935 a început să studieze dansul clasic, dorința de a dansa manifestându-se după ce a participat la mai multe spectacole de gen la Bruxelles.

 

În 1930, tatăl său, simpatizant al nazismului, a părăsit familia, iar în 1935 a intervenit divorțul părinților săi. Abia prin anii ’60, Hepburn și-a găsit părintele, prin Crucea Roșie, în Dublin și, chiar dacă nu a depășit ușor momentul plecării tatălui său, a păstrat legătura cu el și l-a sprijinit financiar până la moartea acestuia.

Audrey Hepburn și mama sa s-au stabilit la Kent, în sud-estul Angliei, viitoarea actriță continuându-și studiile la o școală particulară. În 1939, în fața iminenței războiului, s-au mutat la Arnhem, în Olanda, unde Audrey a urmat Conservatorul până în 1945.

85 de ani de la naşterea lui Audrey Hepburn. Ajunsă la un nivel avansat de studiu, a predat arta dansului studenților mai tineri. De asemenea, în timpul ocupației germane a dat lecții particulare de dans sau a dansat, adunând, astfel, bani pentru rezistența olandeză. Existența sa a fost amenințată, în acei ani, Hepburn suferind de malnutriție, pe acest fond dezvoltând o anemie acută și probleme respiratorii.

Audrey Hepburn, cea mai frumoasă femeie din ultimii 50 de ani (video) rss 1asig lumea femeilor magazin 2

85 de ani de la naşterea lui Audrey Hepburn

După încheierea războiului în 1945, a continuat cursurile de dans, la Amsterdam, cu Sonia Gaskell, o mare maestră a baletului olandez. Datorită înălțimii sale (1,70 m) și a problemelor de sănătate din timpul războiului, a renunțat la balet și s-a dedicat actoriei. Pentru a se întreține financiar a lucrat și ca model pentru diverși creatori de modă. A jucat într-o serie de spectacole muzicaluri și a avut o serie de roluri secundare în filme britanice.

Audrey Hepburn și-a făcut debutul pe scenă în rolul de coristă în comedia muzicală ”High Button Shoes” (1948-1949; 291 de reprezentații). Au urmat piesele ”Sauce Tartare” (1949, 437 reprezentații de succes) și ”Sauce Piquante” (1950).

Talentul său i-a adus oferta unui rol principal într-un spectacol jucat la New York, pe Broadway.

85 de ani de la naşterea lui Audrey Hepburn. Astfel, la 24 noiembrie 1951, spectacolul ”Gigi”, o adaptare după cartea omonimă a scriitoarei franceze Colette, este prezentat la Teatrul Fulton din New York, numele lui Hepburn fiind arborat deasupra titlului piesei. Piesa a beneficiat de 219 reprezentanții și s-a terminat la 31 mai 1952. Debutul pe Broadway i-a adus premiul pentru debutul în teatru — Theatre World Award. Ea a reluat acest rol în turneul din SUA al piesei, care a început la 13 octombrie 1952 în Pittsburgh și a continuat cu Cleveland, Chicago, Detroit, Washington și Los Angeles, înainte de a se închide la 16 mai 1953, în San Francisco.

Audrey Hepburn. Tot pe Broadway a jucat și în 1954, în spectacolul ”Ondine”, câștigând Premiul Tony pentru cea mai bună interpretare feminină în rol principal. În acest spectacol l-a avut ca partener pe actorul Mel Ferrer, care i-a devenit soț, la 25 septembrie 1954.

85 de ani de la naşterea lui Audrey Hepburn.În lumea cinematografiei, succesul mondial l-a dobândit cu filmul ”Roman Holiday” (1953), în care a jucat alături de Gregory Peck, fiind, totodată, prima actriță care a primit, pentru același film, cele mai importante premii: Oscar, Globul de Aur și BAFTA pentru cea mai bună actriță.

Audrey Hepburn. În ”Sabrina” (1954) a jucat alături de Humphrey Bogart și William Holden, fiind nominalizată la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță. Au urmat alte filme de succes: ”The Nun’s Story” cu Peter Finch (1959, premiul BAFTA pentru cea mai bună actriță în rol principal, Premiul criticilor de film din New York pentru cea mai bună actriță, precum și o nominalizare la Oscar), ”Breakfast at Tiffany’s” cu George Peppard (1961), ”Charade” (1963, Premiul BAFTA pentru cea mai bună actriță în rol principal), ”My Fair Lady” (1964) și ”Wait Until Dark” (1967).

Audrey Hepburn. Odată cu debutul pe marele ecran, și-a făcut apariția ”stilul Audrey”, succesul fiind imediat, la fel și influența în lumea modei. Regizorul filmului, Billy Wilder, povestea mai târziu că era pentru prima dată când pe ecrane era lansată o vedetă adevărată, cu stil și personalitate, cu talent și pasiune pentru ce făcea.

După succesul cu ”Vacanță la Roma”, femeile de pretutindeni au copiat tunsoarea scurtă, fustele ample și bogate, strânse pe talie și bluzele cămașă încheiate în nasturi, a la Audrey, ce au făcut furori la acea vreme. De asemenea, pardesiele elegante și poșetele perfecte îi desăvârșeau actriței ținuta, făcând-o unică și specială.

 

Audrey Hepburn, cea mai frumoasă femeie din ultimii 50 de ani (video) rss 1asig lumea femeilor magazin 2

85 de ani de la naşterea lui Audrey Hepburn

85 de ani de la naşterea lui Audrey Hepburn. Următorul film, “Sabrina”, i-a adus împreună pe Audrey și designerul francez Givenchy. Audrey și-a dorit o rochie de seară cu un model aparte, iar Givenchy a creat “decollete Sabrina”. Givenchy avea doar 26 de ani, iar în curând designerul și-a descoperit modelul perfect. În egală măsură, Audrey Hepburn a găsit în Givenchy pe cineva care avea să scrie o pagină importantă în istoria modei. Împreună au reușit să creeze ceea ce se va numi “stilul Audrey Hepburn”.

Audrey Hepburn. Silueta și chipul delicat al lui Audrey erau perfecte pentru simplitatea austeră, geometrică a lui Givenchy și culorile preferate de acesta: negru, alb, pasteluri.

Cu “Sabrina”, Hepburn a suferit o schimbare atât de puternică încât mass-media a început să anunțe nașterea unei adevărate manii. Actrița devenise un simbol pentru șic și eleganță, reprezentative pentru Givenchy. În film, Audrey, transformată de experiența pariziană, își face intrarea la o petrecere cu rochia creată de Givenchy, iar imaginea este greu de uitat pentru cei care au văzut-o. O copie a acestei capodopere a modei a fost realizată în atelierul Givenchy pentru o retrospectivă desfășurată în 1992 la Palais Galliera din Paris.

Audrey Hepburn. Parteneriatul cu Givenchy a continuat, acesta realizând garderoba actriței pentru mai multe producții, între care ”Funny Face” (1957), ”Love in the Afternoon” (1957), ”Breakfast at Tiffany’s” (1961), ”Paris When It Sizzles” (1963), ”Charade” (1964), dar și rochia pentru cea de-a doua nuntă și pentru alte evenimente din viața actriței.

85 de ani de la naşterea lui Audrey Hepburn. Un alt mare film de succes — ”Breakfast at Tiffany’s” a impus un nou stil — ”little black dress”, în care Audrey a apărut într-o rochie neagră simplă accesorizată cu mănuși lungi negre și cu ochelari mari, negri. Rochia neagră Givenchy purtată de Audrey în această peliculă a fost vândută în 2006, cu peste 462.000 de lire sterline, cel mai mare preț pentru o rochie dintr-un film.

Audrey Hepburn. Actrița însăși mărturisea: ”Look-ul meu este realizabil. Orice femeie poate arăta la fel ca Audrey Hepburn dacă îmi adoptă coafura, își cumpără ochelari de soare mari și îmbracă rochii fără mânecă.”

Fiul din prima căsătorie, Sean Ferrer, i-a descris stilul, bazându-se pe amintirile din copilărie: ”Pentru Audrey, stilul era o extensie a frumuseții naturale interioare, combinată cu disciplina auto-impusă, respectul pentru ceilalți și speranța că în final totul va fi bine.

85 de ani de la naşterea lui Audrey Hepburn. Liniile erau pure și elegante pentru că actrița credea în puterea simplității, iar stilul ei era etern pentru că Audrey credea în calitate. Dacă astăzi este încă un simbol al modei în bună parte este meritul consecvenței: după ce și-a format un stil propriu, l-a păstrat toată viața. Nu a făcut compromisuri, nu s-a lăsat influențată de curente și mode trecătoare, nu s-a schimbat la fiecare două luni’.

Audrey Hepburn. După separarea de actorul Mel Ferrer (1967), a renunțat la a mai juca în producții importante, având doar apariții sporadice. S-a căsătorit, în 1969, cu psihologul italian Andrea Dotti și s-a stabilit în Elveția, dar în 1982, cei doi au divorțat. Din 1980 și până la moartea sa, Hepburn a avut o relație cu actorul olandez Robert Wolders.

În 1980, Audrey Hepburn a fost numită Ambasador UNICEF al Bunăvoinței, dedicându-se cu dăruire acestei misiuni până în ultimii ani ai vieții. Între 1988-1992 s-a implicat în diverse acțiuni în unele dintre cele mai sărace comunități din Africa, America de Sud și Asia.

 

85 de ani de la naşterea lui Audrey Hepburn. Președintele american George H. W. Bush i-a acordat distincția Medalia Libertății în recunoaștere pentru munca sa depusă în cadrul acestei organizații, iar Academia de Artă și Film a onorat-o postum, cu Premiul pentru umanitate ”Jean Hersholt” pentru contribuția sa adusă umanității.

A început să acuze dureri abdominale, la sfârșitul lui septembrie 1992, la întoarcerea dintr-o misiune umanitară în Somalia. În noiembrie a plecat la Los Angeles pentru investigații mai amănunțite. Aici, medicii au descoperit un cancer abdominal, care era prea extins pentru a fi eliminat în totalitate, devenind astfel inoperabil. Actrița s-a stins din viață câteva luni mai târziu, la 20 ianuarie 1993, la locuința sa din Vaud, Elveția.

85 de ani de la naşterea lui Audrey Hepburn. Recent, la două decenii de la moartea mamei sale, Luca Dotti, cel de-a doilea fiu al actriței, a lansat cartea ”Audrey in Rome”, care cuprinde aproape 200 de fotografii, multe dintre ele publicate pentru prima dată, realizate în perioada în care actrița trăia la Roma. În interviul acordat cu acest prilej și publicat pe www.larevista.ro, în 2013, acesta spunea despre perioada UNICEF, că pentru mama sa a fost o a doua carieră. ”După război, a fost salvată de UNICEF, așa că principala ei motivație de a lucra cu ei a fost faptul că trecuse prin această experiență.

Audrey Hepburn. Gândul ei era mereu la copii — puteau fi copii din Italia, România sau Africa — spunea: Dacă mergi pe stradă și vezi copii care mor, nu te întrebi: Sunt copiii mei? Pur și simplu te oprești și ajuți. Și nu o făcea ca vedetă, ci spunea: călătoresc ca mamă. Acesta a fost un mesaj puternic”.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Gigantul din energie care a cumpărat Enel a făcut o nouă mutare spectaculoasă în România. Investiția se ridică la 700 de milioane de euro
Capital.ro
Ungurii, stăpânii Europei. Sunt imposibil de oprit: Au eșuat a treia oară
Playtech.ro
BREAKING TAS a luat prima decizie în cazul Sabrinei Voinea. Hotărâre de ultimă oră
DailyBusiness
AVERTISMENT PENTRU PENSIONARI! Nu transmiteți aceste date confidențiale!
Adevarul
Jurnaliștii britanici au mers pe Via Transilvanica, o aventură pe ruta de 1.400 km prin inima României. Momentul „palinca-o-clock”
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Se mărită Kira Hagi. Surpriză! Cine este ginerică
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
BREAKING | Daniel, un polițist din Vâlcea proaspăt căsătorit, s-a sinucis! Ce a scris în biletul de adio
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Tragedie în Portul Midia! Patru persoane și-au pierdut viața după ce o navă a fost cuprinsă de flăcări
Capital.ro
Se plătesc bani direct în conturile românilor. Statul dă 10.000 de euro în plus pentru fiecare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Treisprezece baraje vor fi modernizate cu fonduri prin PNRR
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ALEGERILE din SUA! S-a AFLAT ACUM despre HARRIS și TRUMP
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!