Ziarul german Die Welt a scris despre ceea ce ar putea aştepta Rusia în viitorul apropiat, pe fondul evenimentelor din ultimele zile. „August este considerată o lună „întunecată” în viața politică rusă. Potrivit superstițiilor politice, în august au loc evenimente importante, care sunt adesea dezbătute pe perioade de zeci de ani: tentativa de lovitură de stat din 1991, invadarea Georgiei de către Rusia, în 2008, sau otrăvirea cea mai proeminentă figură a opoziției din țară, Alexei Navalnîi, în 2020”, se spune în articol.
Tentativa asupra lui Alexander Dugin – primul dangăt de clopot?
Unii observatori din Occident îl văd pe filosoful rus ca pe o sursă importantă de inspirație pentru Kremlin. Dar analiștii scriu că, de fapt, influența sa asupra șefului Federației Ruse, Vladimir Putin, este cel mai probabil minimă. Dugin este probabil „doar o legătură care menține contactul cu extremiștii de dreapta europeni, cum ar fi Liga Italiană sau AfD germană, în numele serviciilor de informații ruse”. În același timp, este numit protejatul lui Konstantin Malofeev, un oligarh ruso-ortodox loial lui Putin, care finanțează batalioane de voluntari în războiul împotriva Ucrainei.
Propagandiștii ruși au acuzat Ucraina că a aruncat în aer mașina fiicei lui Dugin, dar oficialii de la Kiev au spus că Ucraina nu a avut nimic de-a face cu moartea rusoaicei și nici mass-media de stat rusă nu s-a grăbit să dea vina pe Ucraina.
Video-confesiune – începutul luptei de gherilă
„Apoi, pe 21 august, a avut loc o mare explozie: Armata Naţională Republicană, o organizaţie clandestină, până acum necunoscută, care urmărește să-l răstoarne pe Putin prin toate mijloacele, a revendicat atacul. Șeful Kremlinului este numit „uzurpator” și „criminal de război”. „Armata” declară război propagandiştilor şi autorităţilor sale, de la poliţişti la oficiali. Potrivit „Armatei”, nici oamenii de afaceri loiali lui Putin nu ar trebui să se simtă în siguranţă. Toți sunt sub amenințarea pistolului, oricare dintre ei poate fi următorul”, scrie Die Welt.
Aceste amenințări au fost publicate într-un manifest pe care grupul, autointitulat și „Gherilele Roz”, l-a postat pe un canal Telegram. Activiștii săi s-au angajat până acum în sabotajul logisticii militare rusești, cum ar fi atacuri asupra căilor ferate. Ei vorbesc despre nevoia de a scăpa Rusia de „murdărie” și despre viitorul liber al Federației Ruse, în care nu este loc pentru oligarhi, corupție și sărăcie.
Experții spun că membrii opoziției care recurg la asasinarea politică ar marca un punct de cotitură în istoria recentă a Rusiei. La urma urmei, de-a lungul a peste douăzeci de ani de guvernare a lui Putin, opoziția s-a ferit de orice violență politică.
Citeşte şi Şef al Serviciului de Securitate din Ucraina, găsit mort în casă de soţie
Opoziţia s-a radicalizat
„Se poate presupune că părți ale opoziției ruse s-au radicalizat din cauza războiului din Ucraina. Pasul de la pagubele proprietății – sabotarea liniilor de cale ferată – la asasinarea politică este atât de uriaș, având în vedere cultura opoziției ruse”, – se notează în publicație.
În același timp, autorii întreabă: există cu adevărat o organizație subterană sau este un proiect al serviciilor speciale de la Moscova pentru a justifica un nou val de represiuni sau chiar mobilizare în masă în războiul împotriva Ucrainei? Aceste întrebări rămân deschise pentru moment, parțial pentru că propaganda de stat rusă nu a luat atitudine față de declarația „Armatei”.