Augustin Jianu, ministrul Comunicaţiilor: România este destul de vulnerabilă din punctul de vedere al securităţii cibernetice

Companiile şi populaţia din România sunt destul de vulnerabile din punctul de vedere al securităţii cibernetice, dar la nivelul infrastructurilor de importanţă critică nu putem să vorbim despre vulnerabilităţi, a declarat ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu.
Filip Stan
18 feb. 2017, 14:54
Augustin Jianu, ministrul Comunicaţiilor: România este destul de vulnerabilă din punctul de vedere al securităţii cibernetice

„Din experienţa funcţiei anterioare de director general la CERT-RO (n.r.- Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică), pot să vă spun că suntem destul de vulnerabili, la nivel naţional – în general, la nivelul populaţiei, al companiilor. Cu siguranţă, dacă ne referim la infrastructuri critice, acolo ei au nişte standarde de securitate ceva mai ridicate prin prisma legislaţiei specifice. Deci, acolo nu putem să vorbim de vulnerabilităţi extraordinar de mari, în acest moment”, a spus Augustin Jianu, conform Mediafax.

El a remarcat, însă, că numărul de adrese IP implicate în atacuri cibernetice este tot mai mare. „Ceea ce pe mine mă face să mă tem este creşterea numărului de IP-uri implicate în incidente de securitate cibernetică, de la aproximativ 2,4 milioane de IP-uri, anul trecut, la trei milioane, anul acesta, conform ultimului raport al CERT-RO”.

„Securitatea cibernetică naţională trebuie gândită ca un ecosistem. Nu-i suficient să protejăm nişte infrastructuri cheie sau critice sau infrastructuri cumva centralizate, trebuie să gândim în perspectiva cetăţenilor ţării şi din perspectiva companiilor; trebuie să le oferim lor, pe de-o parte, educaţia necesară pentru a se proteja singuri, trebuie să le oferim mecanismele sau stimulii pentru ca ei să poată să-şi asigure un nivel minim de securitate, pentru că degeaba avem securitate la nivelul instituţiilor centralizate, dacă în ţară situaţia este cu totul diferită”, a subliniat ministrul.

Referitor la rolul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), Augustin Jianu a spus că încearcă să identifice mecanismele pentru a asigura securitatea cibernetică a tuturor. „Luăm un exemplu, dacă o bancă este atacată şi compromisă, atacatorii pot extrage de acolo datele financiar-bancare, ceea ce este un lucru rău. De asta, băncile au un nivel de securitate destul de ridicat, au o experienţă în ceea ce priveşte securitatea cibernetică mai mare decât alte sectoare economice, şi acesta este un aspect. Însă ce se întâmplă dacă atacatorul, în loc să aibă ca ţintă băncile, are ca ţintă clienţii băncilor, pe calculatoarele lor personale de acasă? Atacatorii, de fapt, procedează în felul acesta, pentru că e mai uşor să ataci un utilizator care are sisteme mult mai vulnerabile decât sistemele pe care le are banca. Noi trebuie să avem grijă ca lucrurile astea să nu se întâmple, pe de-o parte. Pe de altă parte însă, e o chestiune de proprietate privată. Nu putem noi să intervenim să le asigurăm securitatea. Trebuie ca fiecare dintre utilizatori să facă acest lucru. Noi trebuie să găsim metodele, mecanisemele, să îi ajutăm să facă treaba asta”, a punctat Augustin Jianu.

Ministrul Comunicaţiilor a precizat că la CERT-RO au fost şi sunt mai multe programe de conştientizare, pentru că aceasta este instituţia care are rol operativ, organizând inclusiv cursuri de igienă cibernetică. „Problematica este una complexă, trebuie înţeleasă foarte bine, pentru că altfel există riscul să tragem concluzii pripite. Atunci, pe de o parte, încercăm să educăm, să creăm o cultură de securitate cibernetică, în România. Pe de altă parte, trebuie să oferim instrumente. În cazul acesta, am avut un program cu o companie mare de soluţii de antivirus şi am distribuit licenţe de antivirus profesional, cu titlu gratuit, pentru elevii din România. Există astfel de programe. Din păcate, nu au o aşa mare vizibilitate…

În momentul în care se fac lucruri bune şi constructive, presa nu este interesată, dar în momentul în care apare o etichetă de tip Big Brother, presa este interesată”, a mai spus oficialul MCSI.

Referitor la atacurile cibernetice înregistrate în ultimii ani, Augustin Jianu a detaliat: „Vorbim de activităţi, în engleză le spune malicious, precum scanarea de IP-uri, care nu e nepărat un atac, sau atacuri, sau încercări de atacuri. Cu referire la aceste activităţi, CERT-RO primeşte alerte”.

„Sunt instituţii, persoane, companii, din interiorul şi din afara ţării, care sunt atacate cumva sau care sunt vizate de sisteme din România. Şi, în momentul în care văd că sursa acelui atac este din România, contactează CERT-ul naţional. CERT-RO ia act de acea solicitare şi încearcă să contacteze fie furnizorul de servicii de internet, fie compania care deţine acea plajă de IP-uri”, a precizat ministrul.

Potrivit ultimului raport al CERT-RO, în anul 2016 au fost colectate şi procesate 110,19 milioane de alerte de securitate cibernetică (în creştere cu 61,5% faţă de anul 2015), care au afectat un număr de 2,92 milioane de adrese IP unice.

Spynews
Fiica lui Tzancă Uraganu și a Alinei Marymar a împlinit un an. Cum a arătat petrecerea organizată pentru micuță | FOTO
Bzi.ro
Câte kilograme are Inna: S-a urcat pe cântar și și-a uimit fanii!
Fanatik.ro
Comoara găsită de o femeie într-un râu. I s-au înmuiat picioarele când a văzut ce a scos din apă
Capital.ro
ADIO, DAN! România a pierdut vocea sa de aur: A plecat azi dintre noi
Playtech.ro
Uluitor ce schimbare! Păpușa de la Glina s-a transformat TOTAL acum. E de nerecunoscut la 18 ani
DailyBusiness
MAREA amnistie fiscală! Ciolacu anunță dobânzi și penalități ANULATE și reduceri de 3%
Adevarul
Cel mai șocant caz de iubire obsesivă din istorie. De ce a fost în stare un medic pentru a trăi alături de dragostea vieții sale
Spynews
Radu Vâlcan și-a descoperit noi pasiuni, după botezul fiicei Laurei Cosoi! Prezentatorul TV s-a apucat de olărit! | VIDEO
Spynews
Cristi Tănase și soția lui se întâlnesc, din nou, în instanță! Dodel, acuzat că nu s-ar implica în creșterea fiicei lor | FOTO
Evz.ro
Asia Express sezonul șapte. Cele mai tari aventuri din viață pentru Betty Salam şi Cătălin Vişănescu
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Jordan Chiles, imagini incendiare, în bikini, în plin scandal cu medalia Anei Bărbosu
wowbiz.ro
Gheorghe Dincă aruncă bomba, la 5 ani de la cazul Caracal! Ce i-a făcut, de fapt, Alexandrei Măceșanu
Cancan.ro
De ce a murit Alina, femeia de afaceri din Gorj căreia i s-a făcut rău la volan. Verdictul medicilor
Playsport.ro
Cristiano Ronaldo și Georgina, așa cum nu au mai fost surprinși niciodată! Ce au făcut pe un iaht de lux, în larg, când credeau că nu-i vede nimeni
kanald.ro
Mânăstirea din România unde au fost ascunse 200 de tone de aur! Cum a fost păstrat tezaurul Băncii Naționale, fără a fi descoperit de forțele rusești
Capital.ro
A murit cea mai iubită actriță. Românii o iubeau. Odihnește-te în pace!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Ion Țiriac, discurs-manifest după ce primarul Daniel Băluță a inaugurat patinoarul de 10.000.000 de euro din sectorul 4! „M-am întâlnit cu domnul David Popovici și mi-a zis asta”
stirilekanald.ro
Te trec fiorii! Gheorghe Dincă, detalii cutremurătoare la 5 ani de la cazul Caracal. Ce a povestit despre fetele care au dispărut din curtea sa: „Cu ce sunt monstru?”
substantial.ro
Amenajarea dormitorului pentru un somn odihnitor
MediaFlux
ANUNȚUL Poștei Române pentru PENSIONARI. Poștașii deja au trecut la TREABĂ.
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...