Presedintele Klaus Iohannis a semnat, saptamana trecuta, decretul privind numirea lui Augustin Lazar in functia de procuror general al Romaniei, dupa ce a primit o propunere in acest sens de la ministrul Justitiei, iar Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat-o favorabil, cu unanimitate de voturi.
Printre prioritatile mandatului sau, August Lazar a anuntat faptul ca doreste ‘reformarea radicala’ a Ministerului Public, realizarea unor anchete efective in dosarele Revolutiei si Mineriadei si o relatie de comunicare mult mai eficienta cu DNA si DIICOT.
De asemenea, obiectivul central al mandatului sau il reprezinta combaterea infractionalitatii in domeniile vulnerabile la toate nivelurile, iar principalele directii de actiune vor fi consolidarea progreselor in combaterea coruptiei in administratia locala, realizarea de investigatii efective in cauzele ce au ca obiect infractiuni de spalare a banilor si evaziune fiscala, dar si in cele privind infractiuni contra umanitatii.
Alte directii de actiune vizeaza masurile de combatere a delictelor silvice, uniformizarea practicii judiciare si gestionarea volumului mare de dosare.
Procurorul general este numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.