Procuroarea Elena Iordache de la Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului General – cea care instrumentează dosarul de spălare de bani al lui Traian Băsescu – a cerut conducerii Parchetului General redeschiderea dosarului făcut, în 2004, de DNA, în care fostul președinte era vizat pentru luare de mită şi înşelăciune, potrivit romaniacurata.ro.
Dosarul a fost soluţionat cu NUP (neînceperea urmăririi penale – n.r.) pe 20 octombrie 2006 de procurorul Petre Nariţa, fost adjunct al Secţiei a II-a a DNA.
Elena Iordache instrumentează dosarul de spălare de bani al fostului preşedinte, însă îi lipseşte infracţiunea-predicat. Spălarea de bani presupune albirea unor bani negri obţinuţi printr-o infracţiune, însă dosarul procuroarei Iordache nu spune care ar fi aceea, ci vizează doar spălarea de bani. Ceea ce este atipic, potrivit specialiştilor în drept.
Procuroarea consideră că Traian Băsescu ar fi primit mită în anii 2000 un teren şi un Mercedes de la omul de afaceri Costel Căşuneanu, unul dintre regii asfaltului. Căşuneanu a obţinut licenţe de transport pe vremea când Ministerul Transporturilor era condus de Traian Băsescu. Apoi – potrivit procuroarei – Băsescu ar fi spălat banii printr-o serie de operaţiuni succesive menite să albească presupusa şpagă. Prin urmare, ea are nevoie de redeschiderea dosarului de luare de mită de la DNA pentru a-şi susţine ancheta privind spălarea de bani.
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, luni, că cele două cauze, luarea de mită şi spălarea de bani, trebuie reunite, în ipoteza în care se va redeschide dosarul.
„Dacă există o faptă de spălare de bani, ea nu poate fi separată de o faptă de corupţie. Spălarea de bani poate rezulta dintr-o faptă de corupţie şi aceasta trebuie demonstrată. Cele două cauze trebuie reunite, în ipoteza în care se va redeschide dosarul, fiindca acea soluţie nu ar rezista unei verificări. Dosarele ar trebui reunite şi instrumentate împreună„, a explicat Augustin Lazăr.