Augustin Lazăr: Aşteptăm „cu mult interes” motivarea secţiei de procurori a CSM în cazul revocării lui Kovesi

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat luni, referindu-se la solicitarea ministrului Justiţiei de revocare a şefei DNA Laura Codruţa Kovesi, că aşteaptă "cu mult interes" motivarea secţiei de procurori a CSM - care a dat aviz negativ solicitării de revocare - remarcând că unele considerente au putut fi remarcate chiar în cadrul dezbaterii.
Romania TV
05 mart. 2018, 21:12
Augustin Lazăr: Aşteptăm

Augustin Lazăr a evitat să facă o estimare privind decizia pe care o va lua şeful statului, spunând doar că el crede că acesta se va uita şi la motivarea CSM, reluând afirmaţia conform căreia evaluarea unui magistrat cu funcţie de conducere ” trebuie să se realizeze pe baza standardelor interne ale instituţiilor justiţiei”.

„Aşteptăm cu mult interes motivarea secţiei de procurori pentru a vedea care au fost considerentele de fond, de formă pentru care au dat acest aviz. Unele dintre considerente au putut să fie remarcate chiar acolo, în cursul dezbaterii. Anumite aspecte au fost clarificate pe loc şi ele au pus în evidenţă şi punctul de vedere al Ministerului Public, care a fost întemeiat, în sensul că nu ar exista motive temeinice pentru cererea de revocare. Procurorii de la DNA au efectuat un calcul corect al achitărilor. Numărul de achitări din 2017… remarcăm scăderea lor cu 9% faţă de perioada anterioară”, a declarat procurorul general la Digi24, potrivit News.ro.

Întrebat în legătură cu interpretările conform cărora preşedintele este obligat să accepte propunerea de revocare care vine de la ministrul Justiţiei, Augustin Lazăr a afirmat: „Eu nu doresc să anticipez în niciun mod decizia prezidenţială. Eu cred că preşedintele se va uita şi la modul în care vor motiva colegii noştri de la CSM. Va conta foarte mult faptul că evaluarea unui magistrat de la Ministerul Public cu funcţie de conducere trebuie să se realizeze pe baza standardelor interne ale instituţiilor justiţiei. Sunt nişte criterii, foarte bine cunoscute, ele sunt avute în vedere de cei din interiorul Justiţiei, de instituţiile abilitate să facă evaluările”.

El a explicat că orice evaluare din exterior are clar un caracter politic, mai ales că a auzit în spaţiul public sugestiile care i se dădeau ministrului Justiţiei, cum ar trebui să procedeze, într-un mod sau altul.

„Evident că politicienii pot să aibă o dezbatere publică fără niciun fel de problemă. Este o dezbatere liberă, lume liberă. Dar tocmai de aceea CSM, care este garantul independenţei magistraţilor – şi tocmai de aceea legile care datează din 2004, cele trei legi care reglementează sistemul justiţiei, prevăd modul în care se evaluează activitatea unui înalt magistrat al Ministerului Public. Garantul magistraturii nu poate fi în nicun mod afectat de cineva de la executiv, din exterior”, a argumentat procurorul general.

El a mai menţionată că, văzând problemele care au apărut în mediul public în ultima perioadă, a constatat că este absolut necesară „o acţiune de scanare pe toată suprafaţa Ministerului Public, a tuturor vulnerabilităţilor care există în unităţile de parchet”.

„Noi trebuie să acţionăm preventiv, probleme disciplinare, dosare lăsate în nelucrare de mulţi ani, deşi noi avem un ordin care impune verificarea periodică a tuturor dosarelor care întârzie, iar de cele mai multe ori sunt dosare complexe, în care trebuia să fie făcută expertiza, cooperare judiciară internaţională, dosare în care s-au ivit conflicte de competenţă între diverse structuri ale Ministerului Public, şi au circulat dosarele de la o structură la alta”, a relatat Lazăr.

Spynews
Laura Cosoi, primul interviu după ce a devenit mamă pentru a patra oară. Frumoasa prezentatoare TV s-a întors deja pe platourile de filmare / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cât costă să urci și să cobori cu telecabina din Bușteni la Babele. Mai ieftină e o noapte de cazare la munte: ”Se acceptă și plata cu credit?”
Capital.ro
S-a dat ordinul de la UE. A intrat în vigoare obligatoriu și în România. S-a pus limită
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! Are un posterior prea obraznic, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
REGULĂ NOUĂ în aeroporturi! Intră în vigoare în câteva zile
Adevarul
„Ilegalii“, cei mai îndrăzneți spioni ai Rusiei și misiunea lor de un secol de a infiltra Occidentul
Spynews
Cine este și cum arată soția lui Adrian Nartea, Alina Ferinceac. Imagini de colecție cu cei doi
Spynews
Împăcați, dar pe ascuns! Cum au încercat Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău să fenteze paparazzii! I-am prins la întoarcerea din escapada secretă /VIDEO SAVUROS
Evz.ro
Erori în deciziile de recalculare. Începe calvarul pensionarilor
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la Filarmonica din Timișoara
Cancan.ro
Gică Hagi, bunic?! Soția lui Ianis dă semne că așteaptă barza
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Câte grame de aur conține, de fapt, o medalie de aur de la JO 2024! Elementul care i-ar putea ridica valoarea, în timp, este o bucată din Turnul Eiffel
Capital.ro
Cutremur pentru Elena Udrea. Motivul real al condamnării: Credeau că...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Cum au murit, de fapt, Alexandra și Alin! Sfâșietor ce a filmat camera de bord
substantial.ro
Liderul Hamas Ismail Haniyeh asasinat la Teheran de agenți recrutați de Mossad
MediaFlux
AFARĂ din SCHENGEN! Uniunea Europeană e pe cale să ia o decizie istorică
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!