Augustin Lazăr: Cererea de pe piaţa de antichităţi creează o presiune asupra celor dispuşi să fure

Augustin Lazăr, procurorul General al României, a declarat vineri că întotdeauna cererea de pe piața de antichități creează "o anumită presiune" asupra celor dispuși să săvârșească infracțiuni, iar aceștia recurg la furt dintr-un sit arheologic fără să ezite.
Filip Stan
24 iun. 2016, 20:06
Augustin Lazăr: Cererea de pe piaţa de antichităţi creează o presiune asupra celor dispuşi să fure

„Întotdeauna cererea de pe piața de antichități creează o anumită presiune asupra celor care sunt dispuși să săvârșească infracțiuni, iar cei care au această posibilitate, să fure dintr-un sit arheologic, o fac fără să ezite. Tocmai la solicitarea pieței de antichități”, a declarat Augustin Lazăr la o conferință în cadrul celei de-al XXX-lea Congres European al Uniunii Avocaților Europeni.

Augustin Lazăr a vorbit despre schimbul de informații între autoritățile publice și cele juridice și despre cadrul legal în care se desfășoară această cooperare între statele membre ale Uniunii Europene, exemplificând în acest sens despre cum anume au fost recuperate și repatriate din străinătate, inclusiv prin intermediul unor case de avocatură, bunuri din Patrimoniul Cultural Național (brățări dacice din aur, loturi de monede antice).

„Informația poate fi transmisă în condiții legale, avem temei legal de a o transmite atât între autoritățile judiciare, cât și între case de licitații, case de avocați și autoritățile judiciare. Rezultatul este acela că, într-adevăr, putem recupera bunuri importante aparținând patrimoniului cultural național’, a spus Procurorul General al României, citat de Agerpres.

Lazăr a precizat că pe baza acestor informații s-a putut realiza și rețeaua internațională de traficanți cu bunuri culturale și apoi anchetatorii au putut vedea situri-le pe care bunurile erau puse la vânzare.

Procurorul a amintit și de o casă de licitații care a colaborat cu autoritățile române restituind toate piesele care erau puse la vânzare, după ce reprezentanții acesteia s-au convins că bunurile erau sustrase din România.

De asemenea, Augustin Lazăr a exemplificat și cu modul în care, în urma cooperării judiciare cu Franța, în noiembrie 2006, una dintre brățările dacice a fost găsită la Grand Palais din Paris, în timpul unei vânzări. Lazăr a subliniat că în acest caz a fost foarte importantă informația, care a fost transmisă pe canale oficiale, în condiții de securitate, autorităților franceze, care, a doua zi, au organizat flagrantul. Piesa a fost recuperată și restituită autorităților române nu înainte de a se efectua o expertiză. Aceasta a fost realizată la Muzeul Luvru, ai cărei specialiști au confirmat că piesa provine din România, arătând chiar și faptul, în urma analizării compoziției metalului, că provine din exploatarea auriferă din Brad, a spus Lazăr.

Este vorba de ‘La petite Parisienne’, o brățară dacică din aur ce fusese expusă la Expoziția Bienală a Anticarilor, organizată la Grand Palais din Paris. Piesa expusă de Ariadna Galerie din New York aparținea unui cetățean german din Munchen cercetat pentru trafic ilegal cu bunuri culturale.

Augustin Lazăr i-a mulțumit și expertului în arta antică Barbara Deppert Lippitz pentru contribuția pe care a avut-o la recuperarea unor bunuri importante aparținând patrimoniului cultural al României.

Prezentă la Congresul de la Alba Iulia, aceasta a vorbit despre cum anume a aflat despre brățările spiralice de aur și despre cum a luat legătura cu cei care le achiziționaseră, transmițându-le că ar fi mai bine să le returneze și să-și primească banii pe care i-au dat pe acestea, în anumite condiții.

‘Am recomandat tuturor celor cu care am vorbit să nu mă contacteze direct, ci prin intermediul unui avocat. Odată am primit un apel de la un avocat din New York. Acest lucru a continuat o vreme, (primirea de apeluri — n.r.) de la avocați reprezentând oameni care doreau să returneze obiecte’, a spus Barbara Deppert Lippitz.

Până în prezent autoritățile române au recuperat 13 brățări, existând indicii și probe concrete cu privire la existența a încă 11 piese, pentru unele dintre artefactele respective existând chiar imagini sau rapoarte de expertiză, fiind puse în urmărire prin Interpol și pe site-ul FBI. De asemenea s-ar crede că ar mai exista încă trei brățări, mai mici ca și greutate, dar pentru care nu există indicii certe unde s-ar afla, ancheta fiind încă la început, după cum au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Inițial, s-a crezut că a existat un singur tezaur descoperit și traficat pe piața neagră internațională, constituit din 15 brățări spiralice de aur, pe care braconierii le-au sustras din situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia.

Brățările dacice de aur au fost cel mai probabil folosite într-un context sacru, ca ofrandă adusă zeilor, lucru care ar explica de ce bijuteriile nu poartă urme de uzură, susțin unii specialiști. Aceștia sunt de părere că brățările erau produse pe baza unei comenzi foarte înalte, probabil regalitatea, cu scopul de a le dedica zeilor sau a le oferi altor regi din provinciile vecine. Nici funcția economică, acea de a tezauriza aurul, nu este exclusă.

DailyBusiness
Decizie de ultimă oră în CSAT. Ce se întâmplă cu primul tur al alegerilor
Spynews
Călin Georgescu a fost favorizat de TikTok, conform CSAT. Cum a ajuns, de fapt, viral candidatul la Alegerile Prezidențiale 2024
Bzi.ro
Cristian Terheș aruncă bomba: „USR și Elena Lasconi au fraudat alegerile în primul tur!”
Fanatik.ro
Cele trei zodii care vor avea săptămâni de poveste. Primesc vești bune și le așteaptă măriri de salariu
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Toni Greblă: A rămas definitivă...
Playtech.ro
Concluzia CSAT: TikTok l-a favorizat pe Călin Georgescu. Atacuri cibernetice și manipularea procesului electoral
DailyBusiness
Prime de Crăciun 2024. Categoria de angajați lăsaţi fără 3.000 de lei de sărbători
Adevarul
Informațiile false din CV-ul lui Călin Georgescu. A scris că a lucrat la un institut al ONU, însǎ în realitate e o fundație privată
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Primele imagini cu Fane Văncică în libertate! Interlopul a fost eliberat după ce a fost condamnat la închisoare, după ce s-a filmat în timp ce își maltrata amanta
Spynews
Condamnare cu închisoarea pe viață pentru un bărbat din Arad. Criminalul l-a împușcat pe presupusul amant al soției, apoi l-a înjunghiat cu o șurubelniță
Evz.ro
Informații explozive: Turul doi, pe 29 decembrie
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
kanald.ro
Trei persoane și-au pierdut viața pe “drumul morții”! Circulația se desfășoară cu dificultate pe DN2/ E85
Cancan.ro
Călin Georgescu, 'INTERZIS' pe Tik Tok. Contul său a fost anulat
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marele secret al lui Călin Georgescu. S-a aflat ce ascunde: Scopul este să....
StirileBZI
Se dau 1.500 de lei de la stat! Ce familii vor beneficia din 2025 de bani
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
stirilekanald.ro
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa a fost cărată pe brațe afară din cimitir
substantial.ro
Finlanda analizează reintroducerea minelor terestre în ciuda Tratatului de la Ottawa
MediaFlux
Răsturnare pentru CĂLIN GEORGESCU! BISERICA a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Fabulos! Ce simbolizează cravata purtată de Călin Georgescu în studioul televiziunilor?
Puterea.ro
Sharon Stone critică dur alegătorii americani după realegerea lui Trump: „ignoranți și needucați”