„Se plâng unii oameni în această ţară, fie că sunt cetăţeni fără o calitate deosebită (…), fie că sunt avocaţi, că sunt magistraţi etc., că au făcut obiectul unor proceduri care s-au încheiat cu o soluţie de achitare. Aceasta ce poate să demonstreze? Că nimeni nu este mai presus decât legea”, a declarat procurorul general, potrivit Agerpres.
Lazăr a adăugat că acolo unde existau un semn de întrebare, indicii temeinice sau suspiciune rezonabilă, s-au făcut verificări, s-a trecut prin toate procedurile şi s-a demonstrat că există, a spus procurorul general, un stat de drept, că există o justiţie imparţială.
„Ei bine, unii sunt emoţionaţi din această cauză. Ar fi crezut, după o mentalitate, fiindcă mentalitatea este cea mai conservatoare, că nu trebuia nimeni să se atingă de ei. Chiar dacă era o informaţie publică despre săvârşirea unei infracţiuni, nimeni nu trebuia să se atingă pentru că, iată, acum, este achitare. Aici va trebui să mai reflecteze cine face astfel de afirmaţii, fiindcă aşa este situaţia, că nimeni nu este mai presus decât legea. Şi dacă vedem inclusiv magistraţi aflaţi în această situaţie este dovada faptului că justiţia este imparţială, este independentă. Că sunt vreo câteva situaţii, care nu ar fi trebuit să fie atât de multe, iarăşi este adevărat. Şi ce trebuie să facem noi ? Să respectăm etica profesională şi nimeni nu ne bagă în proceduri, dacă nu ne băgăm noi în medii unde să creăm impresia că lucrăm cu alţii şi nu respectăm deontologia”, a conchis Augustin Lazăr.
Procurorul General a participat vineri la Alba Iulia la conferinţa „Independenţa şi imparţialitatea justiţiei în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului”, organizată de Curtea de Apel Alba Iulia şi Baroul Alba, în colaborare cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Uniunea Avocaţilor Europeni şi Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.