Procurorul General Augustin Lazăr a reacționat nervos la o întrebare a unei jurnaliste de la Antena 3. „Ați vrea dvs să faceți o presiune politică asupra procurorului general să-și dea demisia, în contextul în care Ministerul Public își desfășoară activitatea la standarde constituționale?! Am observat că faceți o campanie de presă împotriva Ministerului Public, în contextul în care dvs ar trebui să fiți îngrijorați de valul de violență și de problemele privind siguranța cetățeanului și nu să atacați în fiecare seară instituțiile judiciare”, a spus Augustin Lazăr.
Despre Carmen Iohannis
„Nici eu şi nici dvs nu doriti sa interferati in activitatea de urmarire penala a unui procuror suveran in dosar. Justitia e independenta”, a comentat procurorul general despre cazul neprezentării primei doamne în faţa procurorilor.
„Ceea ce vă pot eu asigura este că întotdeauna dosarele au fost instrumentate, atât în faza de urmărire penală, cât şi în faza de cercetare judecătorească exclusiv pe baza Codului de procedură penală. Altfel, este evident că ar fi nule actele respective. Judecătorul verifică în camera preliminară, ori de câte ori primeşte un dosar, să vadă care este validitatea actelor de urmărire penală care s-au efectuat. Aşa că, cu sau fără protocol, atunci când judecătorul constată că un act de urmărire penală s-a efectuat în afara cadrului legal îl declară nul şi nu are nimeni interesul să lucreze degeaba”, a declarat, joi, Augustin Lazăr.
Întrebat dacă, în eventualitatea anulării unor probe, ar fi afectate dosarele „grele”, Lazăr a spus: „Încă o dată vă mai pot preciza: ori de câte ori se constată că există un act de urmărire penală care nu este făcut în condiţiile legii, acela nu poate fi considerat legal, dar până acum eu nu am văzut astfel de acte fiindcă nimeni nu îşi doreşte să facă dosare care să îl compromită, în final, ca profesionist”.
„Şi eu sunt optimist că, în continuare, făcându-se verificarea legalităţii actelor de urmărire penală, cele care se află în curs de instrumentare, ele, aceste acte, vor fi considerate ca fiind legale, fiindcă la toate analizele pe care le avem cu colegii noştri punem un accent foarte mare pe calitatea actului de urmărire penală. Este o problemă care este o prioritate a Ministerului Public”, a adăugat el.
Curtea Constituţională a admis miercuri existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Parchetul ICCJ în legătură cu protocoalele cu SRI. Protocolul încheiat între Parchetul General şi SRI în 2009 a fost declarat integral neconstituţional, iar cel din 2016, parţial neconstituţional.