Augustin Lazăr a declarat duminică la RFI.ro că anunţul lui Tudorel Toader contrazice evoluţiile din ultima vreme: „Desigur că a fost un anunţ brusc, un anunţ care părea să fie oarecum împotriva cursului unei relaţii de comunicare, pe care ministrul Justiţiei dorea să o dezvolte cu noi şi aveam impresia că în urma revocării procurorului-şef DNA, domnia sa dorea să arate că poate avea o conduită a unui ministru de Justiţie conform atribuţiilor pe care le are şi să aibă o relaţie armonioasă cu Ministerul Public (…). Brusc, au apărut nişte nevoi ale cuiva, ale unor persoane, care am înţeles că i-au fost induse domnului ministru, respectiv s-a introdus această temă falsă, brusc, tema pretinsei descoperiri recente, de cineva care este chemat să răspundă penal, a unor protocoale ale Ministerului Public cu Serviciul Român de Informaţii”.
Procurorul general spune că „cineva, având o nevoie imperioasă să producă un carambol judiciar, nevoia imperioasă este clară, de a subordona justiţia independentă, care se dovedeşte a fi imparţială în ceea ce face în aceste momente, de a subordona Ministerul Public, care se dovedeşte a fi imparţial în anchetele sensibile pe care le desfăşoară acum”.
Întrebat cine are această nevoie, Augustin Lazăr s-a ferit să dea un răspuns concret: „Media este inteligentă, nu trebuie să explic eu cine are proceduri judiciare şi cine nu are”.
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a anunţat sâmbătă că declanşează procedura de evaluare a activităţii manageriale a procurorului general Augustin Lazăr. Motivul, afirmă ministrul, este legat de existenţa protocoalelor SRI – Parchetul General. În urma unei evaluări similare, Tudorel Toader a cerut revocarea din funcţie a fostei şefe DNA, Laura Kovesi, iar Curtea Constituţională l-a obligat pe preşedintele Iohannis să semneze decretul de revocare.