„Ne desfăşurăm activitatea într-un mediu ambiental care este caracterizat printr-un ritm foarte alert al schimbărilor, prin complexitatea evenimentelor care se produc şi adeseori prin impredictibilitatea unor evenimente care apar. Noi trebuie să le cunoaştem, să le analizăm şi să le gestionăm conform ordinii de drept din România. Schimbul informaţiilor profesionale în acest context este ca oxigenul, pentru că ne ajută să înţelegem fiecare mai bine ce avem de făcut şi ne ajută să fim mai eficienţi, după ce facem o analiză strategică. În acest context este foarte important să reuşim să păstrăm încrederea într-o justiţie demnă în România, o justiţie a unei ţări europene, cu instituţii nediscreditate şi cu o egalitate veritabilă în faţa legilor”, a declarat procurorul general al României, Augustin Lazăr, în cadrul unei dezbateri pe tema corupţiei organizată de DNA, potrivit Agerpres.
Kovesi: Nu vom rezolva problema corupţiei doar arestând inculpaţi. Sunt necesare măsuri de prevenire
În opinia sa, orice iniţiativă de modificare a legislaţiei penale ar trebui să aibă la bază studii de impact.
„Acum, când există un mare interes dacă la anumite infracţiuni, cum ar fi infracţiunea de abuz în serviciu, este bine stabilit textul incriminator al faptelor, noi spunem frecvent că trebuie să avem studii de impact pentru a înţelege ce se întâmplă şi dacă ar trebui sau nu să se opereze asupra textelor de incriminare”, a precizat procurorul general.
El a subliniat, referitor la abuzul în serviciu, că acesta apare, de regulă, în concurs cu alte infracţiuni săvârşite de funcţionarii publici.
„Nicidecum infracţiunile de abuz în serviciu nu apar aşa, izolat, în mediul nostru ambiental şi, prin urmare, s-ar pune problema că în baza acestui text incriminator care incriminează infracţiunea de abuz în serviciu, magistraţii (…) ar acţiona abuziv împotriva unor persoane (…), că acest pretins abuz al justiţiei, şi nu al celor care fac obiectul exercitării acţiunii penale, ar necesita modificarea textului respectiv. Ei bine, infracţiunile de abuz în serviciu apar de cele mai multe ori în concurs cu conflictul de interese, precum şi cu falsurile, cu înşelăciunea, dar cel mai adesea şi mai expresiv este concursul între abuzul în serviciu şi conflictul de interese, care acum a fost redimensionat”, a mai spus Augustin Lazăr.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat, miercuri, în conferinţa comună cu preşedintele Klaus Iohannis, că România a făcut progrese remarcabile în privinţa statului de drept, iar CE nu va accepta ca România să facă paşi înapoi privind statul de drept. De asemenea, Juncker a completat că dacă legile justiţiei rămân aşa cum le-a votat Parlamentul, discuţiile privind renunţarea la MCV şi intrarea în spaţiul Schengen ”se vor pune în alţi termeni”.