Augustin Lazăr: Furtul calificat de bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional, cel mai frecvent

Cele mai frecvente infracţiuni sunt cele de furt calificat de bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional, a declarat Augustin Lazăr, procurorul general al României, la Bookfest, la evenimentul de lansare a volumului "Protecţia juridică a patrimoniului cultural şi natural".
Romania TV
31 mai 2018, 16:09
Augustin Lazăr: Furtul calificat de bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional, cel mai frecvent

Volumul, dedicat Centenarului Marii Uniri şi Anului European al Patrimoniului Cultural, este coordonat de Mircea Duţu, Augustin Lazăr şi Ovidiu Predescu, coeditat de editurile Academiei Române şi Universul Juridic.

“Din păcate cele mai frecvente sunt infracţiunile de furt calificat de bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional. De ce? Pentru că numeroase colecţii muzeale, colecţii particulare de tablouri, de diverse, de bijuterii, etc, sunt lăsate fără o minimă protecţie, ceea ce înseamnă o invitaţie la a comite infracţiuni. Cum spuneau unii colegi la seminarii, o invitaţie la comiterea de infracţiuni, o provocare la inteligenţa profesionişti, celor profesionalizaţi în furturi”, a precizat procurorul general al României.

El a subliniat faptul că „din păcate executarea de lucrări fără autorizaţii de construire sau cu nerespectarea prevederilor acestora sunt printre cele mai frecvente. Avem biserici, monumente istorice la care vedem că sunt puse cercevele de plastic. Fără nicio autorizare sunt modificări hilare care transformă un monument istoric într-un kitsch şi acest lucru nu este permis într-o ţară a Uniunii Europene. Nu este permis nicăieri în lume, dar la noi este vizibil pentru că europenii circulă de colo-colo şi văd comparativ monumentele, fac schimb de bune practici turistice”, a explicat şeful Ministerului Public.

Lazăr a afirmat că proprietarii care nu au luat măsuri cu intenţie pentru a lăsa în degradare imobilele monumente-istorice au fost condamnaţi, şi încă sever, pentru această faptă a lor.

„Prin urmare, este o bună luare aminte pentru cei care se mândresc că au în proprietare sau administrare un monument istoric, dar trebuie să vadă şi partea de responsabilitate, de a-l întreţine şi apăra”, a amintit procurorul general.

„Infracţiunea de acces şi utilizare cu detectoare în siturile arheologice este o alta, este celebrul „sindrom Indiana Jones”, prin care oameni pasionaţi cu dorinţa de a găsi comori intră în situri fără autorizaţie şi comit furturi. Sunt tot mai frecvente furturile din siturile arheologice”, a subliniat el.

Augustin Lazăr spune că soluţia pentru a elimina riscurile comiterii unei noi infracţiuni reprezintă luarea de măsuri manageriale înţelepte preventive. “Interesul este de a preveni, nu să ajungem la aplicarea legii penale, la distrugerea şi pierderea bunurilor”.

Volumul „Protecţia juridică a patrimoniului cultural şi natural” ajută specialiştii să pună la dispoziţie un cadru normativ de reglementare a patrimoniului cultural şi natural care trebuie cunoscut şi aplicat, potrivit autorului.

„Patrimoniul cultural se regăseşte în mediul natural şi reuşeşte să ne creeze nouă o stare de armonie pe care trebuie să o cultivăm, să o apărăm. Patrimoniul este identitatea noastră culturală. În patrimoniu găsim materializate spiritualitatea generaţiilor care s-au născut, au muncit, au luptat şi au murit pe teritoriul unei ţări, în cazul nostru pe teritoriul României”, a justificat procurorul general.

Lucrarea în discuţie este, din punctul de vedere al practicienilor, un instrument de lucru foarte util.

DailyBusiness
Prime de Crăciun 2024. Categoria de angajați lăsaţi fără 3.000 de lei de sărbători
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce îi rezervă astrele lui Călin Georgescu: Ce semnifică anul său de naștere
Fanatik.ro
Cele mai simple metode de a scăpa de condensul de pe geamurile termopane. Ce ar trebui să faci, de fapt, pe timpul iernii
Capital.ro
Decizia CCR. Călin Georgescu, scos din schemă: Vor să interzică dreptul poporului!
Playtech.ro
Cum arată Lavinia Pîrva după ce a slăbit 9 kilograme în doar o lună. Transformarea e radicală
DailyBusiness
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 ar putea fi ANULAT! Se pune sub semnul întrebării validitatea votului
Adevarul
Arsenie Boca, 35 de ani de la moartea sfântului Ardealului. Ultimul său mesaj către Ceaușescu: „Nu mai apucă Crăciunul”
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Ghinion în dragoste, noroc la bani. Ce afaceri face Cătălin Bordea
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Vicepreședintele ANCOM va cere suspendarea TikTok în România, începând de joi, 28 noiembrie! Motivul pentru care se dorește această măsură
Cancan.ro
Chipul lui Călin Georgescu, analizat de un specialist. Ce spun ochii, sprâncenele și buzele despre caracterul lui
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu A SPUS ADIO! Decizia anunțată oficial în miez de noapte
StirileBZI
Fumatul va fi interzis pentru aceste persoane! Nu mai pot cumpăra țigări!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
substantial.ro
Industria maritimă în criză: lipsa personalului calificat amenință lanțurile globale de aprovizionare
MediaFlux
ALERTĂ privind RĂZBOIUL! ROMÂNIA, amenințată
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
De la „100 de ani de singurătate” la „Squid Game”: cele mai tari seriale de urmărit în decembrie