CSM a decis: Augustin Lazăr a încălcat codul deontologic atunci când a folosit sintagma „inculpaţi de rang înalt”. Reacţia procurorului

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a afirmat, luni, că Direcţia Naţională Anticorupţie are drept competenţă anchetarea „inculpaţilor de rang înalt”, scopul instituţiei fiind combaterea corupţiei „la nivel de mijloc şi înalt”.
Romania TV
03 dec. 2018, 08:22
CSM a decis: Augustin Lazăr a încălcat codul deontologic atunci când a folosit sintagma

UPDATE.  Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis luni că există indicii privind încălcarea de către procurorul general Augustin Lazăr a Codului deontologic atunci când acesta a vorbit despre ”inculpaţi de rang înalt”, făcând referire la anumiţi membri din comisiile speciale parlamentare, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Augustin Lazăr a precizat că decizia plenului CSM este nelegală şi o va ataca în instanţă.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, la sediul CSM, că procurorul general nu poate să spună că nu a avut proprietatea sintagmei „nişte inculpaţi de rang înalt”.

„O văd într-o succesiune firească, pentru că CNCD a decis cu privire la altcineva – o sintagmă asemănătoare – faptul că este o discriminare. Acel cineva, autorul acelei sintagme, din câte ştiu, nu este jurist şi ai putea să spui că n-a avut pe deplin proprietatea termenilor. Dar în cazul nostru, procurorul general nu poate să spună că n-a avut proprietatea sintagmei „nişte inculpaţi de rang înalt” şi nici nu poate să spună că s-a referit la altcineva decât la membrii comisiei, cum a încercat să acrediteze astăzi”, a spus Toader.

UPDATE. Plenul CSM a decis luni ca procurorul general al Romaniei a încălcat codul deontologic al magistraților când a folosit formularea „inculpați de rang înalt”, decizia fiind luată cu 9 voturi pentru și 8 impotriva, potrivit unor surse judiciare. Magistratii Consiliului au admis astfel contestația Inspecției Judiciare față de decizia Secției pentru procurori care a stabilit că Augustin Lazăr nu a încălcat codul.

„Este foarte simplu. Inculpați de rang înalt sunt cei care sunt de competența Direcției Naționale Anticorupție. Dacă vă uitați în lege, așa scrie acolo: DNA e făcută pentru a combate un anume gen de criminalitate, corupția, dar nu la un nivel scăzut, ci la nivel de mijloc și înalt. Cel mai adesea, la nivel înalt. Prin urmare, inculpații DNA sunt inculpați de rang înalt”, si-a explicat afirmatia, luni, Augustin Lazăr.

Ministrul Justitiei sustine ca procurorul general a avut proprietatea termenilor atunci când a folosit sintagma „inculpați de rang înalt”, facand o comparatie cu afirmatia presedintelui Klaus Iohannis referitoare la „penali”, caz in care, spune Toader, autorul expresiei nu a fost un jurist. Ministrul mentioneaza ca admiterea contestatiei Inspectiei Judiciare de catre plenul CSM este o decizie fireasca.

„O văd într-o succesiune firească, pentru că CNCD a decis cu privire la altcineva o sintagmă asemănătoare faptul că este o discriminare. Acel cineva, autorul sintagmei, nu este jurist și ai putea să spui că nu a avut proprietatea termenilor. Dar în cazul nostru, procurorul general nu poate să spună că nu a avut proprietatea sintagmei „niște inculpați de rang înalt” și nici nu poate să spună că s-a referit la altcineva decât la membrii Comisiei, cum a încercat să acretizeze astăzi”, a declarat ministrul Tudorel Toader.

„Inculpaţii de rang înalt sunt cei care sunt de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dacă vă uitaţi în lege, exact aşa scrie acolo, Direcţia Naţională Anticorupţie este făcută pentru a combate un anume gen de criminalitate, corupţia, dar nu la nivel scăzut, ci la nivel de mijloc şi înalt, cel mai adesea la nivel înalt. Prin urmare, inculpaţii DNA-ului sunt inculpaţi de rang înalt”, a afirmat, luni, procurorul general Augustin Lazăr, la intrarea în sediul CSM.

Citeşte şi: Tudorel Toader, despre posibila sancționare a lui Augustin Lazăr: Ordinea de zi este a CSM, nu a dumneavoastră

Între cele 20 de motive invocate de Ministrul Justiţiei în momentul în care a propus revocarea lui Augustin Lazăr din fruntea Ministerului Public se numără ”comportament şi probleme grave de comunicare publică: Practicarea şi încurajarea unor comportamente contrare obligatiilor constituţionale şi legale”.

”Dacă vocea cea mai înaltă a Ministerului Public numeşte parlamentarii inculpaţi de rang înalt, care este mesajul public şi ce efect produce asupra încrederii cetăţenilor în reprezentanţii aleşi şi în măsurile pe care aceştia le adoptă”, arată Tudorel Toader, în raportul privind evaluarea lui Aufustin Lazăr.
viewscnt

DailyBusiness
Codul rutier. Regula pe care șoferii o IGNORĂ în România
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Proiectul energetic uriaș făcut de danezi în România. Va fi funcțional începând cu 2025 și va crește producția națională de curent electric
Capital.ro
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Taxă nouă la bancomate! Cât va costa să scoți numerar de la ATM
Adevarul
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
wowbiz.ro
Avem PRIMELE IMAGINI cu locul de veci cumpărat de Silviu Prigoană! Martorii din cimitir spun că ar fi fost înmormântat în mare secret! Așa arată cavoul omului de afaceri: „Pe stânga sunt sicriele și pe dreapta urnele” | EXCLUSIV
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
S-a găsit jurnalul privat al Reginei Elisabeta. Suverana avea multe secrete
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Atenționare nowcasting de ceață și formare de ghețuș pe 14 noiembrie! Care sunt cele 5 județe în care se manifestă aceste fenomene
Cancan.ro
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Unde a fost îngropată ELODIA. Dan Diaconescu aruncă bomba: La marginea…
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Cum arată CAVOUL lui Prigoană! FOTO EXCLUSIV
substantial.ro
Trei bărbați reținuți după un incident violent într-un mall din Sectorul 6, București
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei