„Imputabilitatea achitărilor și restituirilor face obiectul unei evaluări separate a unei structuri specializate a Ministerului Public, care este servicu de îndrumare și control. Tocmai în acest stadiu suntem acum, toate achitările la toate direcțiile și secțiile operative ale Ministerului Public sunt sub lupa colegilor noștri. Modul de reglementare a răspunderii magistraților în România este (…) la standardele europene pentru răspunderea magistraților. Atunci când au fost realizate legile noastre, legea de organizare, legea privind statului magistraților, ea a fost inspirată din modelele occidentale ale colegilor noștri”, a declarat Augustin Lazăr într-un interviu acordat TVR.
El a adăugat că pentru erorile judiciare Constituția României prevede că statul răspunde patrimonial.
„Constituția României prevede foarte clar că statul răspunde patrimonial pentru situații de erori judiciare, fără ca aceasta să înlăture răspunderea magistratului care a acționat cu culpă sau rea credință, lucrurile sunt foarte simple, dar aceasta există de ani de zile în cultura occidentală. Noi am vrea să descoperim ceva mai sus decât standardele europene la care am aderat pentru că cineva s-a ofensat că a fost trimis în judecată și ar dori o răspundere mai specială pentru magistrați”, a adăugat procurorul general, citat de Agerpres.
Întrebat cine îi verifică și îi poate sancționa pe magistrați pe latură penală, Lazăr a răspuns că standardele sunt aceleași pentru oricine a comis o faptă prevăzută de legea penală.
„Nu mai puțin de 16 magistrați, șapte judecători și nouă procurori, au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea unor infracțiuni. Nu există nicio diferențiere, oricine a comis o faptă prevăzută de legea penală, standardele sunt aceleași. Sigur că cei cărora li se aplică legea penală ar dori o altfel de răspundere. Așa ceva nu e posibil, adică să pui sabia lui Damocles deasupra unui magistrat judecător să îi spui că de fiecare dată când va greși în dosar, și va greși omenește, îi va lua casa sau îi va lua gâtul sau cine ar mai sta să mai judece în condițiile acestea. (…) Modelul românesc nu este inedit și nici nu va fi inedit pentru că noi trăim în Europa, noi am luat modelul occidental, al culturii occidentale și la fel este peste tot”, a precizat Lazăr.
Augustin Lazăr a mai precizat că discuția privind răspunderea magistraților putea veni, dar în condiții de liniște.
„Dacă această discuție ar veni în condiții de liniște, poate că mai multă lumea ar zice: hai să discutăm, să analizăm, dar dumneavoastră observați contextul în care se ridică această problemă? Ideea generală este așa: hai să slăbim răspunderea infractorilor funcționari publici, care în genere au funcții și sunt demnitari, pentru că nu mai prezintă interes, statul român poate funcționa și așa, de exemplu, să nu răspundă penal până la 200.000 de lei, se gândește cineva. Însă, grijulii fiind, haideți să strângem răspunderea magistraților pentru ca aceștia să fie inhibați (…)”, a spus Augustin Lazăr.