Augustin Lazăr: Numărul inculpaţilor trimişi în judecată pentru corupţie s-a triplat în ultimul deceniu

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat marţi, la şedinţa de bilanţ a Ministerului Public, la care participă şi preşedintele Klaus Iohannis, că în 2016 au fost trimişi în judecată 63.722 de inculpaţi, cu 8,2% mai mulţi decât în anul precedent. Lazăr a precizat că numărul inculpaţilor trimişi în judecată pentru corupţie s-a triplat în ultimul deceniu. Cei mai mulţi inculpaţi au fost trimişi în judecată anul trecut pentru infracţiuni contra siguranţei publice, în timp ce doar 3% au fost deferiţi justiţiei pentru evaziune fiscală.
Filip Stan
07 mart. 2017, 10:01
Augustin Lazăr: Numărul inculpaţilor trimişi în judecată pentru corupţie s-a triplat în ultimul deceniu

Augustin Lazăr a spus că anul trecut s-a înregistrat  o scădere de aproximativ 10% a numărului de inculpaţi trimişi în judecată în stare de arest preventiv, situaţie explicată prin faptul că măsura are un caracter excepţional şi se ia doar atunci când alte măsuri preventive nu şi-ar putea atinge scopurile.

„O dovadă a acestui fapt constă în creşterea proporţională a numărului de cauze în care s-a dispus controlul judiciar. Această dezvoltare este un exemplu de adaptare a practicii Ministerului Public la jurisprudenţa constantă a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO)”, a spus procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), la prezentarea raportului de activitate pe 2016 al Ministerului Public, la care participă şi preşedintele Klaus Iohannis, scrie News.ro.

Lazăr a arătat că exigenţa procurorilor a determinat scăderea cu aproximativ 5% faţă de 2015 a ponderii soluţiilor de renunţare la urmărire penală în numărul total de cauze soluţionate altfel decât prin trimiterea în judecată.

Citeşte şi: Klaus Iohannis,la şedinţa de bilanţ a Ministerului Public: În 10 ani de la aderare am făcut progrese remarcabile. Când scăpăm de MCV

O creştere continuă, în ultimul deceniu, s-a înregistrat şi în materia infracţiunilor de corupţie în activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi în cea a altor parchete, fiind o triplare a numărului inculpaţilor trimişi în judecată pentru corupţie, a mai spus Lazăr.

Cei mai mulţi inculpaţi trimişi în judecată anul trecut au comis infracţiuni contra siguranţei publice, care este aproape suprapusă infracţiunilor contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice.  

Ponderea infracţiunilor contra persoanei a fost cu doar 5% mai mică decât cea a infracţiunilor contra patrimoniului, aceste date indicând o creştere a violenţei împotriva persoanei, „un marker criminologic ce va necesita corecţii în materia strategiei de represiune”, a mai spus Lazăr.

Procurorul general a precizat că foarte redusă a fost ponderea infracţiunilor de evaziune fiscală, 3% din totalul inculpaţilor fiind trimişi în judecată pentru această faptă.

„Cunoaştem că, în realitatea faptică, aceste infracţiuni au o pondere foarte mare. Situaţia semnalată indică unele carenţe în detectarea şi urmărirea penală a acestor infracţiuni”, a precizat Lazăr.

Ponderea ocupată de inculpaţii trimişi în judecată pentru infracţiuni contra patrimoniului reprezintă 24,2% din totalul trimiterilor în judecată, dar gradul de trimitere în judecată a acestor infracţiuni este în scădere în ultimii doi ani faţă de întregul interval 2007-2016. Această situaţie se datorează, potrviit procurorului general, faptului că, din 2014, pentru infracţiunile de furt, împăcarea înlătură răspunderea penală.

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Tunelul în care niciun om nu va mai putea intra. 100.000 de ani este interzis accesul acolo. Unde se află și cum arată, de fapt
Capital.ro
Românii scapă complet de datorii. Nu mai trebuie să dea niciun ban la bancă
Playtech.ro
Dana Budeanu a arătat TOT! A încins imaginația bărbaților cu această apariție BOMBĂ
DailyBusiness
Alertă în România! ADIO murături în 2024
Adevarul
Operațiunea de la Kursk, șansa ucrainenilor să încercuiască forțele ruse din Donbas. General român: „Cea mai bună apărare e ofensiva”
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
SMS -ul care îți încarcă factura. Și conturile sunt în pericol
Ego.ro
Imagini incendiare cu concurenta de la Insula Iubirii care i-a furat iubitul celei mai bune prietene FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
wowbiz.ro
Primele detalii despre Ștefan Bănică Jr, după ce s-a spus că este în stare gravă la spital, în urma unui accident de proporții
Cancan.ro
Beni de la Insula Iubirii, „tradus” de iubită! Maria i-a pus capac, s-a combinat cu altă concurentă și... a prins-o cu ALȚII! Insula Dramei Totale continuă!
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Adevărul despre accidentul de mașină în care ar fi fost implicat Ștefan Bănică: „Nu știam. Am aflat odată cu voi”. Mesajul transmis de artist în mediul online
Capital.ro
Românii nu-și mai primesc banii înapoi! Mulți simt că au luat țeapă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Reporturi Uriașe și Noi Trageri Loto duminică, 11 August
MediaFlux
Marius Budăi anunță când vin pensiile majorate la seniori: „Este acea convenție cu Poșta Română”
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!