Augustin Lazăr, procurorul general al României: Combaterea corupţiei trebuie continuată cu fermitate

O justiție modernă presupune un act de justiție corect, echitabil, realizat într-un termen rezonabil, iar combaterea corupției trebuie continuată cu fermitate, a declarat miercuri procurorul general al României, Augustin Lazăr.
Filip Stan
25 oct. 2017, 11:40
Augustin Lazăr, procurorul general al României: Combaterea corupţiei trebuie continuată cu fermitate

„Există câteva priorități care sunt avute în vedere în activitatea procurorilor. Una dintre ele este binecunoscută: combaterea corupției este o chestiune mai veche, care trebuie continuată cu fermitate, pentru ca noi să ne aflăm la standardele celorlalte state europene, ca și structuri specializate de combatere, ca și fermitate și apoi, sperăm, și frecvența întâlnirii acestei corupții”, a spus Lazăr, în cadrul unui eveniment public, prilejuit de celebrarea Zilei Europene a Justiției Civile, la sediul Parchetului General.

El a vorbit despre structura unităților de parchet din țară, despre istoria sistemului judiciar în România și despre reforma justiției din ultimii ani.

„O justiție modernă presupune, la standardele europene, un act de justiție corect, echitabil, un act de justiție realizat într-un termen rezonabil, fiindcă altfel își pierde mult din importanța lui (…) și, de asemenea, un act de justiție realizat într-o manieră transparentă. În România, Justiția a urmat, în ultimii 15 — 20 de ani, un ritm accelerat de reformare, de modernizare, ceea ce ne-a ajutat să ne apropiem de standardele europene, și aș putea spune că la acest moment avem o justiție la standarde europene, o justiție modernă, una care se bucură de încrederea societății”, a arătat Lazăr.

Procurorul general a precizat că informatizarea parchetelor este un demers fără precedent ca amploare și ca sume care au fost investite în acest proces de modernizare — circa 70 de milioane de lei în două proiecte distincte.

„Informatizarea ne va aduce, pe lângă modernizarea și apropierea de standardele europene, o mai bună gestionare a resurselor umane și economice, financiare ale Ministerului Public, ne va aduce, de asemenea, o transparență mai bună, posibilitatea de a primi de către justițiabili informații privind stadiul dosarelor care se află în curs, posibilitatea avocaților de a primi diverse acte, conform legii, pentru a nu mai veni până la sediul Ministerului Public”, a mai spus Lazăr.

La sediul Parchetului General au sosit, miercuri, studenți de la facultăți de Drept, care au dorit să afle mai multe despre structura unităților de parchet și istoria sistemului judiciar din România. Ei au vizitat, alături de profesorii lor, galeria procurorilor generali, unde a fost prezentată o cronologie a magistraților, plecând de la Mihail Kogălniceanu.

Consilierul Ovidiu Predescu a făcut o prezentare a revistei de cultură profesională a Ministerului Public, după care studenții au putut vizita biblioteca Parchetului General.

Decizia de a marca în fiecare an Ziua Justiției Civile, în întreaga Europă, a fost luată pe data de 5 iunie 2003 de către Consiliul Europei și Uniunea Europeană, obiectivul principal fiind acela de a sublinia faptul că justiția este, în primul rând, un serviciu aflat în slujba cetățenilor, prin intermediul căruia le sunt apărate drepturile și libertățile fundamentale în cadrul procedurilor judiciare.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Lidl bagă la ofertă produsele pe care foarte mulți români la caută. Sunt la raft de luni, 12 august 2024, au un preț excelent și se vor vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
România nu mai tolerează. Ordin la Guvern azi, 8 august: Categoric, închisoare!
Playtech.ro
Veste bombă în cazul Sabrinei Voinea. Nota va fi modificată, nu știm nu știm dacă va fi bronz, dacă va fi argint
DailyBusiness
Anunț major! Guvernul oferă noi zile libere!
Adevarul
Cele cinci cetăți dacice din România de neuitat. Cum ajungem în cele mai misterioase locuri din Munții Carpați VIDEO
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Recentele restricții pe Valea Oltului, doar începutul. Șoferii vor de îndurat în continuare
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Un român a comandat „meniul zilei” la „împinge tava” din Eforie Nord, pentru 25 de lei. Ce a primit să mănânce, de fapt
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Fratele geamăn al principalului suspect în cazul triplei crime din Capitală, rupe tăcerea: „S-a și uitat pe vizor, dar n-a deschis”. În ce stare au fost găsite cele trei cadavre
Capital.ro
RAR dă interzis pentru toți șoferii. Duce la pierderea garanției. Consecințele pot fi catastrofale
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Bulgaria interzice promovarea orientării sexuale netradiționale în școli
MediaFlux
UN NOU VIRUS face RAVAGII! ALERTĂ MONDIALĂ OMS
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!