„Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la Procurorul General al României domnul Augustin Lazăr, Colegiul C.N.S.A.S., în şedinţa de astăzi, 04.04.2019, a decis reverificarea sa, pornind de la elementele noi, care au fost dezbătute în mass-media”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS)
Colegiul CNSAS a ţinut să precizeze, totodată, că opiniile istoricului Mădălin Hodor, funcţionar public în cadrul CNSAS, care a declarat că afirmaţia că Augustin Lazăr a fost „un torţionar” este falsă, iar cel care de fapt a făcut acest lucru era lt.col. Lazăr Gheorghe, nu reprezintă punctul de vedere al Consiliului. „Mădălin Hodor nu are mandat de reprezentare din partea Colegiului C.N.S.A.S”, se mai arată în comunicat.
Augustin Lazăr, procurorul general, a declarat miercuri seară, referindu-se la acuzaţiile conform cărora în perioada comunistă ar fi refuzat eliberarea unui disident, că are „o anumită emotivitate, o anumită agitaţie produsă de aceste întâmplări” şi şi-a exprimat regretul pentru drama acestuia. El a spus că acest scandal a fost creat pentru că sunt persoane interesate să dramatizeze, persoane care au proceduri judiciare în curs şi ar dori să obţină cu această ocazie o situaţie favorabilă şi să influenţeze candidatura la funcţia de procuror general pentru mandatul viitor.
„Adevărul va ieşi la lumină, în mod cert. Mai greu, dar va ieşi. Ei îşi vor cere scuze public, dacă vor avea această onoare, pentru ceea ce fac, atacând sistematic toate instituţiile Justiţiei, Ministerul Public şi Procurorul General”, a spus Lazăr.
Referindu-se la cazul disidentului anticomunist Iulius Filip, din anii ’80, Augustin Lazăr a spus: „Este o grosolănie să spui că procurorul închidea sau deschidea pe cineva în penitenciar, că modifică mandatul de executare a pedepsei, la care umblă doar judecătorul. Printre cele 50-60 de dosare, era posibil să fie şi o persoană că domnul Filip şi condiţiile erau verificate în acelaşi mod la toate persoanele, indiferent de ce condamnare aveau. Procurorul nu avea contact cu condamnatul din penitenciar, iar comisia era la grefa penitenciarului. Îmi exprim regretul pentru drama acestui om, despre care acum am auzit, pe care nu l-am cunoscut. Se vede că a suferit nevinovat. El avea o condamnare data de un tribunal militar şi se află la Aiud în executarea unei pedepse”.
„Regret că drama acestui om, un disident politic care a crezut în convingerile sale şi a fost un om de onoare, a fost folosită de oameni interesaţi, pentru a atacă Justiţia, Ministerul Public, Procurorul General”, a adăugat Augustin Lazăr.
Luju.ro a scris că Augustin Lazăr „a refuzat în două rânduri să elibereze un disident anticomunist”, Iulius Filip. „În anii ’80, după ce i-a trimis un pamflet lui Nicolae Ceausescu şi şi-a exprimat printr-o scrisoare sprijinul faţă de mişcarea anticomunistă „Solidaritatea” din Polonia, Iulius Filip a fost anchetat şi arestat în mai multe rânduri (..) În final, acesta fost condamnat la o pedeapsă de 5 ani şi 4 luni închisoare cu executare pentru „propagandă împotriva orândurii socialiste””, scrie sursa citată, care susţine că Iulius Filip a încercat de două ori să fie liberat condiţionat, fiind refuzat de o comisie condusă de procurorul Augustin Lazăr.