Augustin Zegrean a declarat că decizia CR de a declara neconstituționale proiectele de legi privind modificarea Constituției pentru aplicarea referendumului este corectă.
„Decizia Curtii este corecta, pentru ca ea nu se refera la referendum sau la rezultatul lui. Decizia CCR se refera strict la proiectul de lege asupra caruia s-a pronuntat si care este defectuos. Asa ca acum partidele nu au decat sa faca un proiect de lege corect. Cum sa scrii in Constitutie tot ce-ti trece prin minte? In Constitutie trebuie scrise lucrurile clar, corect. Si sa se inteleaga ce vrei sa spui, pentru ca nu modifici o Constitutie de la o zi la alta, cum fac ei acum cu ordonantele si cu legile, de nici nu apuca sa ajunga Monitorul Oficial la Bistrita si deja legea e modificata… Adevarul e ca nu poti sa interzici Parlamentului sa adopte legi intr-un anumit domeniu. Nu poti. Parlamentul este organul legislativ suprem al Romaniei. Parlamentul exista ca sa faca legi. Cum sa ii spui Parlamentului prin Constitutie: Poti tu sa faci legi, dar nu cu privire la asta?!”, a declarat Augustin Zegrean pentru Ziare.com.
Augustin Zegrean afirmă că referendumul nu a fost inutil.
„Referendumurile de genul acesta in Romania oricum sunt consultative, nu sunt obligatorii. De exemplu, referendumul din 2009 nu a fost pus nici pana astazi in aplicare de politicieni. Dar ideea de la care porneste organizarea unor astfel de referendumuri este ca politicienii sa stie ce isi doreste natia si sa respecte vointa natiei. Chiar daca nu ar fi prins intr-o modificare a Constitutiei, rezultatul acestui referendum ar trebui sa fie luat in seama de politicieni, de azi inainte, pentru ca nu cred ca un partid isi permite sa nu tina seama de dorinta romanilor exprimata la referendum. Daca s-ar intampla acest lucru, acesti romani care au stat la coada si au votat la referendum nu o sa ii mai voteze niciodata”, a spus Augustin Zegrean.
Fostul președinte al Curții Constituționale are și metoda pentru aplicarea referendumului.
„Legile de amnistie si de gratiere care s-au dat pana acum, si pe vremea comunistilor si dupa aceea, intotdeauna au prevazut si exceptii de la beneficiul legii. Faptele de violenta, crima, viol, infractiuni impotriva securitatii statului, ele niciodata nu au beneficiat de gratiere sau de amnistie, chiar daca acest lucru nu era scris in Constitutie. Nu poti sa scrii in Constitutie ca nu beneficiaza de gratiere unul sau altul. Nu au decat ca atunci cand fac legile pentru amnistie si gratiere sa scrie in ele: „Dispozitiile prezentei legi NU se aplica” dupa care se insiruie mai multe. In vechile legi scria asa: „Faptele prevazute la articolul cutare, cutare din Codul Penal NU beneficiaza„. Sau se dadea iertare totala de pedeapsa pentru unele fapte, dar reducerea pedepsei cu o treime pentru alte fapte si asa mai departe”, a afirmat Augustin Zegrean.
Citește AICI interviul complet