Augustin Zegrean: „CCR se va pronunţa în legătură cu abuzul în serviciu”

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, spune, într-un interviu pentru News.ro, că cel mai probabil miercuri va fi o decizie a CCR în cazul abuzului în serviciu, arătând că în Europa sunt mai multe state în care nu se face închisoare pentru această faptă. El crede că trebuie să avem încredere în funcţionari şi spune că, din cauza hăţişului legislativ, cu 40.000 de acte normative în vigoare, nu-i greu să greşeşti.
Alina Costache
14 iun. 2016, 12:19
Augustin Zegrean:

Despre excepţia de neconstituţionalitate în cazul abuzului în serviciu, Zegrean spune că nu mai sunt motive de amânare a deciziei. El precizează că, în Europa, statele în care nu se face închisoare pentru abuz în serviciu sunt mai multe decât cele în care se face. Zegrean arată că ar fi 12 state în care se face închisoare pentru abuz în serviciu, indicând Germania, Franţa, Italia şi Spania, în timp ce în Islanda nu se face închisoare deloc, au un deţinut pe an şi acela „merge la serviciu şi numai noaptea doarme la închisoare”.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale crede că trebuie să avem încredere în funcţionari şi spune că, din cauza hăţişului legislativ, cu 40.000 de acte normative în vigoare, nu-i greu să greşeşti.

Zegrean vorbeşte în interviu şi despre cererile privind desfăşurarea alegerilor locale în două tururi, arătând că în dosarele care au ajuns la CCR cu această solicitare nu puteau fi date decât decizii de respingere ca inadmisibile, întrucât solicitanţii nu erau candidaţi. El spune că o decizie privind alegerile în două tururi trebuie să ia Parlamentul, nu Curtea Constituţională.

Zegrean vorbeşte în interviu şi despre cei nouă ani pe care i-a petrecut la CCR şi susţine că mandatul lui a fost unul foarte greu, fiind poate „cea mai grea perioadă de la înfiinţarea Curţii Constituţionale”, pentru că s-au modificat toate Codurile, civil, penal, fiscal, în total fiind aproximativ 20.000 de articole de lege. De la înfiinţarea CCR, în 1992, s-au pronunţat 35.000 de decizii, din care 25.000 în mandatul lui de nouă ani.

El spune că la CCR sunt aproximativ 2.000 de dosare pe an, iar în acest an, sunt deja înregistrate 1.085 de dosare pe excepţii de neconstituţionalitate. Zegrean precizează că au pus multe probleme codurile, numai la Codul de procedură penală fiind peste 50 de decizii de admitere pe articole.

Despre Constituţie, Zegrean spune că cea mai bună este legea fundamentală din 1991, la care a contribuit şi el. Zegrean consideră că, dacă se doreşte o înlocuire a legii fundamentale, cel mai bine ar fi ca aceasta să fie una complet nouă. El spune că ar modifica în Constituţie unele atribuţii ale preşedintelui, aspect legate de numirea Guvernului, componenţa şi atribuţiile CSM, unele probleme la sistemul de legiferare.

Augustin Zegrean vrea ca, din iulie, când îşi încheie mandatul la CCR, să îşi redeschidă biroul de avocatură şi susţine că nu se întoarce în politică, „dar, cine ştie, Dumnezeu îţi ia minţile când nu te aştepţi”.

Zegrean spune că ascultă muzică rock, dintre formaţiile româneşti cel mai mult îi place Hara, iar la concertul trupei Queen de la Bucureşti nu are bilet, dar îl va urmări „din geam”.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Trei zodii care își schimbă destinul până pe 10 mai. Regăsiri, împăcări și situații neașteptate pentru ele
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Satul magic din inima României. Locul unde soarele răsare de două ori într-o zi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Dispar mai multe zile libere din Codul Muncii! Noua lege în Parlament face uitate multe mini-vacanțe
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre