Augustin Zegrean a declarat într-un interviu pentru Stiricurate.ro că președintele nu poate fi obligat să respecte vreun termen în legătură cu revocarea procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, stabilită de Curtea Constituţională.
„Nu există un termen, Constituția nu a prevazut un termen în care Președintele poate să facă sau să nu facă ceva. Și dacă nu e prevăzut, înseamnă că termenul ăsta nu există. Ce nu este scris nu există. Când Adunarea Constituantă a vrut să stabilească un termen – de exemplu, când o lege este declarată de Curte neconstituțională – Parlamentul sau Guvernul este obligat ca în termen de 45 de zile să pună de acord legea cu decizia Curții Constituționale. Când au vrut să prevadă un termen, s-a prevăzut. Unde nu s-a dorit, nu s-a prevăzut. Acum, trebuie avut în vedere faptul că atunci când s-a scris Constituția am făcut parte din Comisia care a scris Constituția, nu ne-am gândit că se poate ajunge la astfel de situații. Nu poți să scrii totul în Constituție. Constituția trebuie să fie scurtă, concisă, clară. Nu se ocupă cu lucruri atât de neînsemnate. Nu există termen și nici sancțiune pentru cel care nu ar respecta un termen care nu e stabilit. Cum poți să pedepsești pe cineva că nu a respectat un termen care nu e prins nicăieri? Sigur că regula este că deciziile Curții sunt obligatorii de la data publicării în Monitorul Oficial. Am auzit pe cineva spunând în 3 zile, este o confuzie, legile au 3 zile de de publicare, aici nu exista”, a declarat fostul preşedinte CCR.
El a precizat totuşi că deciziile Curții Constituționale sunt „general obligatorii”, deci nu pot fi aplicate doar parţial.
„Păi dacă în Constituție scrie că deciziile Curții sunt general obligatorii, mai poți spune că respecți Constituția când nu respecți decizia Curții? Sau respecți doar ce îți place ție din ea? Deciziile sunt general obligatorii, articolul 147 din Constituție. Poți să spui că respecți Constituția, cu excepția art 147, de exemplu? Nu”, a conchis Augustin Zegrean.