Augustin Zegrean, despre modificările CCR la Codul Penal: Uneori, avocaţii sunt mai inspiraţi decât legiuitorul

Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale, a comentat deciziile de neconstituţionalitate asupra Codurilor penal şi de procedură penală, afirmând că vinovat este "autorul", însă numărul este totuşi redus, iar situaţia se datorează avocaţilor mai "inspiraţi" decât cei care au redactat articolele declarate ulterior neconstituţionale.
Filip Stan
15 mart. 2016, 21:36
Augustin Zegrean, despre modificările CCR la Codul Penal: Uneori, avocaţii sunt mai inspiraţi decât legiuitorul

Din păcate, aceste coduri nu au fost în dezbatere parlamentară. Ele au fost adoptate prin asumarea răspunderii (…) Sunt în total peste 3.000 de articole în Codul penal şi cel de procedură penală. 50 dintre ele (declarate neconstituţionale – n.r.) nu este foarte mult. Dreptul este în permanentă mişcare. Nu poţi, când scrii un articol, să analizezi din toate perspectivele„, a explicat Augustin Zegrean.

Acesta a spus că, în unele situaţii, avocaţii au o „altă aplecare” asupra textelor şi, când doresc să-şi apere clienţii, vor căuta toate soluţiile şi teoriile. „Ei sunt mai inspiraţi decât legiutorul în unele situaţii„, a spus preşedintele Curţii.

În ceea ce priveşte vinovatul pentru această situaţie, Zegrean a indicat „autorul” Codurilor, însă nu consideră că Guvernul – cel care şi-a asumat răspunderea pe cele două proiecte – este şi cel care le-a redactat. „Nu aş duce vina la Parlament pentru aceste articole care au fost declarate neconstituţionale. Ele vor fi rezolvate (…) Vinovatul este întotdeauna autorul. Nu ştiu cine a fost autorul, cred că nu Guvernul„, a spus acesta.

Curtea Constituţională a admis peste 30 de decizii de neconstituţionalitate privind Codul penal şi cel de procedură penală, după modificările făcute de Guvernul Ponta în 2014, referitoare la 43 de prevederi precum confiscarea extinsă, traficul de stupefiante, iar acum interceptările SRI, însă Parlamentul nu a intervenit pentru soluţionarea niciuneia dintre acestea.

Din februarie 2014 şi până în prezent, CCR a admis 31 de sesizări în acest sens, fie în totalitate, fie parţial. Astfel, potrivit celor 31 de sesizări admise, au fost declarate neconstituţionale 43 de prevederi – 6 din Codul penal şi 37 din Codul de procedură penală.

Aceste decizii au vizat, în total, 34 de articole din cele două Coduri: 6 articole ale Codului penal şi 28 de articole ale Codului de procedură penală.

Prevederile se refereau fie la conţinutul articolului sau alineatului în totalitate, fie la anumite fraze sau cuvinte din acestea, care afectau funcţionarea Codurilor. Mai mult, potrivit datelor verificate de News.ro, o parte a deciziilor Curţii Constituţionale au fost date ca urmare a unor decizii anterioare de neconstituţionalitate, prevederile nefiind modificate de Parlament. În cadrul mai multor dosare au fost ridicate noi excepţii de neconstituţionalitate în privinţa unor articole care aveau directă legătură cu unele declarate neconstituţionale anterior. Codul penal şi cel de procedură penală, nefiind puse în acord de Parlament după deciziile CCR, au provocat astfel noi decizii de neconstituţionalitate.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cele mai avantajate zodii în vara lui 2025. Patru nativi vor avea 3 luni pline de belșug
Capital.ro
Taxă nouă din 2026. Proprietarii de apartamente și garsoniere vor fi obligați să o plătească
Playtech.ro
De câte ori se încarcă voucherele de alimente până în 2027. Suma oferită de stat românilor cu venituri mici
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Ce efecte produce puciul din USR. „Un partid care funcționează pe bază de interes. Elena Lasconi ar putea creşte”| ANALIZĂ
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
NASA, anunț despre sfârșitul lumii. Urmează apocalipsa. Primele semne sunt deja vizibile
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Elevii care pot primi 300 de lei de la stat. Condițiile pentru a primi și subvenții de masă, cazare și transport
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
Ce se va întâmpla în România după ce se ridică plafonarea la energia electrică și gaze! Un expert a explicat exact: Va exista un impact semnificativ în facturile finale VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”