Fostul președinte CCR Augustin Zegrean spune că este obligatoriu ca autoritățile române să țină cont de recomandările făcute de Comisia de la Veneția, însă modificarea Constituției este exagerată. „Dacă nu ții seama de ei, atunci plecăm din Europa,” a adăugat Augustin Zegrean.
„Recomandarea cu modificarea Constituției îmi pare ușor exagerată pentru că nu Constituția trebuie modificată pentru a crea acest echilibru între ministru CSM și președintele României și procuror. Trebuie ceva schimbat. Dar nu Costituția. Constituția permite orice abordare legislativă. Echilibrul trebuie să existe și trebuie să fie înscris în lege.
Citeşte şi: Comisia de la Veneţia, cartonaş galben pentru modificările aduse legilor justiţiei
Dacă vrem să fim în grupul celor democrați și al statului de drept, obligatoriu trebuie să ținem seama de aceste precizări. Ei fac recomandări în cazul tuturor statelor care apelează la ei. Sunt oameni foarte bine pregătiți profesional, care au democrația în sânge. Dacă nu ții seama de ei, atunci plecăm din Europa,” a declarat Augustin Zegrean, fostul președinte CCR pentru Digi24.
Comisia de la Veneția critică modificările aduse Legilor Justiției și le cere autorităților din România să regândească modul în care se face numirea și revocarea procurorilor-șefi de la DNA, DIICOT și Parchetul General. Mai exact, Comisia de la Veneția cere ca rolurile președintelui României și al CSM să fie menținute.
Experții Comisiei de la Veneția recomandă și modificarea Constituției, astfel încât să asigure un echilibru între puterile președintelui, ale CSM și ale ministrului Justiției.
Ministrul Justiției nu ar trebui să aibă mai multă putere în această procedură decât șeful statului sau al CSM, mai observă Comisia de la Veneția.