Camera Deputaţilor a aprobat, luni, cu o majoritate covârşitoare începerea urmării penale împotriva Elenei Udrea în dosarul Galei Bute.
În ceea ce priveşte arestarea sa în acest dosar cerută de către DNA, rezultatul votului este interpretabil. Potrivit Regulamentului Camerei, Udrea poate fi arestată întrucât plenul a aprobat cererea DNA cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi. Statutul deputaţilor şi senatorilor prevede însă că solicitarea DNA de arestare poate fi aprobată doar cu votul majorităţii membrilor Camerei, ceea ce ar însemna că solicitarea procurorilor a picat la votul din plen.
Augustin Zegrean, şeful CCR, a declarat că, în cazul unei contradicţii între prevederile legale, Constituţia este cea care prevalează.
„Cititi articolul 155 (n. red- articolul 195 face referire la votul privind reţinerea sau arestarea) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, citiţi articolul 76, alineatul 2, din Constituţie. Găsiţi toate răspunsurile. Constituţia prevalează întoteauna„, a declarat Zegrean.
Şeful CCR a explicat că a existat o tentativă de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor, în 2013, dar articolul vizat a fost declarat neconstituţional pe un alt motiv decît cvorumul şi de atunci nu s-a mai revenit.
CITEŞTE ŞI Avocaţii ELENEI UDREA contestă votul din PARLAMENT. Prevederile legislative se bat cap în cap VIDEO
Zegrean a arătat că nu a fost depusă până la acest moment nicio sesizare la CCR, dar avocaţii au dreptul să facă o contestaţie.
CE PREVEDE ARTICOLUL 76, ALINEATUL 2 DIN CONSTITUŢIE:
„Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră.”
CE PREVEDE REGULAMENTUL CAMEREI DEPUTAŢILOR, ARTICOLUL 195, alineatul 8:
„Camera Deputaţilor se va pronunţa asupra măsurii în cel mult 20 de zile de la sesizare, cu votul majorităţii membrilor prezenţi.”
CITEŞTE ŞI CONTROVERSE pe votul deputaţilor pentru arestarea Elenei Udrea