Reporter: – Cum vedeţi noile reguli de redactare a opiniilor concurente şi separate la deciziile CCR?
Augustin Zegrean: – Așa ceva nu a mai existat la Curtea Constituțională. Nu poți să cenzurezi opiniile separate. Au fost cazuri în care Curtea a dat după un timp o decizie exact ca o opinie separată din trecut. Sigur că opiniile separate trebuie să respecte anumite standarde, dar e dreptul fiecăruia să se facă de râs cum dorește. Se poate invoca faptul că votul judecătorilor este secret, iar prin publicarea opiniilor separate se face public votul, dar tot legea spune că opiniile separate și concurente se publică împreună cu decizia majoritară. Oricum nu influențează cu nimic, că decizia e tot aia majoritară, dar oamenii au dreptul să vadă toate opiniile.
Reporter: – Pe fondul unor decizii contestate în ultimele luni, s-a acuzat o politizare a CCR. Vi s-a părut vreodată că unii judecători iau deciziile pe alte considerete decât cele strict juridice?
Augustin Zegrean: – Nu. Am mai spus că nimeni nu mi-a cerut vreodată să iau o anumită decizie. Ar fi fost greu să îi ceri unui judecător așa ceva. Judecătorul nu poate fi schimbat din funcţie, nu are dreptul la al doilea mandat. A fost enormitatea cu Greblă, dar în afară de asemenea cazuri e greu să pui presiune pe un judecător.
Reporter: – Adică spuneți că Toni Greblă a fost executat nedrept?
Augustin Zegrean: – Da, executat nedrept. Putea să fie lăsat acolo. S-a acționat exagerat. Atunci ne-am speriat cu toții că poate să vină DNA să te ia de la micul dejun fără să fii citat, fără nimic.
Reporter: – S-a mai şi întâmplat la câteva zile după declarațiile amenințătoare ale directorului SRI George Maior.
Augustin Zegrean: – Imediat după decizia pe tema interceptărilor SRI.
Citiţi mai multe AICI.