Constituția nu prevede, în forma actuală, nicio soluție pentru situația în care au ajuns alegerile prezidențiale, ca urmare a desecretizării documentelor din ședința CSAT – declară la Europa FM, judecătorul Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României. El spune că turul I a fost validat și că alegerile vor merge mai departe.
Zegrean a precizat că deciziile Curții Constituționale sunt definitive și general obligatorii, iar contestațiile nu pot fi depuse împotriva acestora.
În plus, fostul judecător a explicat că procedura revizuirii deciziilor Curții Constituționale nu există, iar judecătorii nu pot reveni asupra deciziilor decât atunci când analizează o contestație ulterioară. „Deciziile CCR sunt definitive, de la data publicării, și nu au nici o cale de atac”, a adăugat Zegrean.
Situația s-ar putea schimba însă după turul 2 al alegerilor prezidențiale dacă Parchetul General va dovedi acuzațiile din documentele CSAT, mai spune Augustin Zegrean. Potrivit fostului președinte al CCR, Augustin Zegrean, judecătorii CCR s-ar fi grăbit atunci când au validat turul I al alegerilor prezidențiale. Ar fi fost mai bine, afirmă el, dacă așteptau ședința CSAT.
„Turul I a fost validat. Ce să mai vorbim că am ieșit și din termenul la care se mai pot face contestații. S-a validat, s-a constatat că a fost corect. Legea spune că se verifică dacă alegerile s-au desfășurat conform legii. Deci atâta spune. Și dacă se constată că au fost fraude, care au influențat rezultatul alegerilor, sau ordinea pe listă, dacă e vorba de primul tur, se poate anula turul respectiv. Deci, se poate.
Curtea Constituțională, doar validează sau invalidează rezultatul alegerilor. Și după turul II se întâmplă același lucru. Dosarul se trimite de la BEC la Curtea Constituțională pentru validare. Dacă constată că s-a încălcat legea electorală, prin modul cum s-au desfășurat alegerile, Curtea poate din nou să anuleze. Dar asta nu înseamnă că dacă s-au găsit toate probele astea despre care se vorbește atât de vehement prin presă, trebuie dovedite. Nu-i destul că spune cineva că acolo s-a întâmplat un lucru. Trebuie și dovedit”.
Augustin Zegrean, despre documentele desecretizate de CSAT: „Trebuie verificate de instituții ale statului”
„Nu. Trebuie verificate de instituții ale statului. Am înțeles că Parchetul s-a autosesizat și vor face cercetări. Pentru că poți să dai, să zvonești orice. Eu nu spun că e adevărat sau că nu e adevărat ce scrie acolo, dar trebuie totul verificat. Nu poți să dai jos un om din funcția de președinte, dacă ar câștiga-o, pentru că cineva a spus ceva. „Da. Oricum nu se poate stabili până mâine dacă zvonurile sunt adevărate, dacă știrile alea sunt adevărate. Nu se poate în două zile să faci probe și să îl trimiți pe un om în judecată sau să-l arestezi. Și nici nu cred că e bine să se întâmple acest lucru”.
Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat că alegerile prezidențiale ar putea fi repetate după turul al doilea, din cauza unui vid legislativ. Zegrean a explicat că, în prezent, legea nu prevede o procedură clară pentru invalidarea primului tur, deoarece nu există o normă specifică care să reglementeze astfel de situații. „Nu avem text, nimeni nu s-a gândit vreodată că se va întâmpla așa ceva”, a spus el, subliniind că contestațiile referitoare la primul tur vor fi tratate ca inadmisibile de către CCR.