Rămâne de văzut, spune el, și care va fi motivarea Curții, pentru că nu faptele au fost declarate neconstituționale, ci, din punctul său de vedere, faptul că în ordonanță nu s-au precizat niște criterii de individualizare a amenzii.
Reporter: Se mai pot da sau nu amenzi după decizia de ieri a Curții Constituționale?
Augustin Zegrean: Decizia Curții Constituționale intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Până atunci legea este în vigoare. Din acel moment legea se suspendă 45 de zile timp în care Parlamentul sau Guvernul, după caz, trebuie să pună de acord legea declarată neconstituțională cu decizia Curții.
Premierul Orban spune că se vor putea da amenzi pe baza OUG 1/1999.
Amenzile din OUG 1 au fost modificate prin OUG 34. Deci alea nu mai există astăzi. OUG 34 este în ființă până la modificarea deciziei Curții.
Deci până la publicarea deciziei Curții se pot da aceste amenzi.
Se pot da cu consecința că a fost declarată neconstituțională. Legea declarată neconstituțională se pune deoparte numai după intrarea în vigoare a deciziei Curții Constituționale. Până atunci se bucură de prezumția de constituționalitate. Eu nu sunt foarte sigur că justiția va anula amenzile pentru că la data la care ele au fost aplicate legea era asta.
Deci s-ar putea ca nu toate amenzile să pice în instanță…
…să fie anulate pentru că judecătorul va analiza procesul verbal în raport de legislația existentă la data la care a fost întocmit. Dacă s-a respectat legislația, nu știu cum îl va anula. Una este când au declarat că completele de 3 au fost neconstituționale și alta e când vii și spui… Decizia Curții nu se aplică retroactiv. Toată lumea vorbește nici măcar după ureche, după vârful capului.
După publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curții…
Aceste amenzi nu se mai aplică, de fapt cuantumul că despre asta este vorba. Nu faptele au fost declarate neconstituționale, nu știu, până nu vedem cum motivează Curtea e foarte greu să mă pronunț. Eu înțeleg că s-a declarat neconstituțional faptul că nu s-au prins în ordonanță niște criterii de individualizare a amenzii. Când amenda de la 2.000 la 10.000, când îi dai 2.000 când îi dai 10.000, când îi dai 9.000, când îi dai 7.000?
Pe de altă parte, nu poți da amenda și să spui vedem cât e când decide parlamentul cât va fi.
Sigur că nu poți, dar amenda care este în lege la data la care contravenția a fost săvârșită: tempus regit actum. Deci pentru faptele săvârșite se aplică legile aplicabile la data comiterii lor. Numai că este o problemă cu legea penală mai favorabilă, nu știu, or să fie multe discuții.
Deci să nu se bucure foarte multă lume.
Să stea să aștepte și să conteste amenzile.