Augustin Zegrean insistă ca restricţiile, de ce natură ar fi, trebui luate prin lege. „Azi toata ziua și de o vreme spun că drepturile și libertățile nu pot să fie limitate decât prin lege. Noi avem un text în constituție care spune, la art 53: cum poate sa fie limitat un drept fundament, dacă asta e necesar într-o societate trebuie să fie o proporție între cauză și efect – fenomen care a generat masura și masura care se ia. Documentele europene, CEDO și Carta drepturilor fundamentale spun asta. Nu poți să limitezi drepturile și libertăţile fundamentale decât prin lege”, a declarat fostul preşedinte al CCR şi la România TV.
Zegrean precizează că Guvernul nu poate institui astfel de măsuri care afectează drepturi și libertăți fundamentale prin hotărâre de Guvern, ci este nevoie de lege trecută prin Parlament.
„Drepturile si libertățile fundamentale nu pot fi afectate decât prin lege. Scrie asta în Constituție, o spune și CEDO. În Constituție scrie clar: Guvernul prin hotărâre pune în aplicare legile. Nu poți sări calul când vrei. Nu pot da o hotărâre de guvern cum vor ei. Ba pot, dar atunci nu mai este stat de drept”, a declarat Augustin Zegrean pentru Hotnews.
În opinia sa, asistăm la „o lipsă totală de fermitate” și „se bat câmpii din toate părțile” și din acest motiv „lumea nu mai crede nimic”.
„Am compromis tot. Sunt în afara Constituției. Nu au lege deasupra”, a mai spus Zegrean.
Săptămâna trecută Guvernul a decis prin HG limitarea accesului în restaurante sau la evenimente, dacă rata de infectare trece de 3 la mie, doar pe baza certificatului verde COVID-19 care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală.
Joi, guvernul a decis exceptarea de la măsura carantinei de noapte sau în localitățile cu rata de infectare peste 7,5 la mie pentru persoanele vaccinate. Și această măsură a fost luată prin Hotărâre de Guvern.
Ce spune articolul 53 din Constituție:
(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.
Care sunt noile restricţii:
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat, joi, o hotărâre prin care sunt modificate măsurile restrictive aplicate în funcţie de incidenţa cazurilor de COVID-19 din localităţi. Astfel, restricţiile de circulaţie pe timp de noapte, în week-end, şi reducerea programului de funcţionare al magazinelor se vor aplica după pragul de 6 la mia de locuitori, iar copiii până la 12 ani nu trebuie să prezinte rezultatul negativ la unui test COVID pentru a participa la unele activităţi. Totodată, persoanele vaccinate sunt exceptate de la interdicţia de deplasare în localităţile care au depăşit rata de infectare de 6 la mie, iar accesul în food-court-urile din mall va fi permis doar pentru cei vaccinaţi, testaţi sau trecuţi prin boală. Guvernul a aprobat hotărârea luată joi de CNSU.
Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, principalele modificări propuse prin acest proiect de hotărâre vizează:
a) creşterea pragului incidenţei cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulaţiei persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori.
b) creşterea pragului incidenţei cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori cu menţinerea excepţiilor în vigoare.
c) creşterea vârstei până la care copii sunt exceptaţi de la obligaţia prezentării rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activităţi unde accesul este permis sub această condiţie, de la 6 ani la 12 ani.
d) delimitarea, la nivelul centrelor comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, a zonelor de servire a preparatelor alimentare sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, astfel încât să poată fi realizat accesul controlat doar pentru persoane testate, vaccinate şi trecute prin boală.
e) introducerea unei noi excepţii de la interdicţia deplasării în afara locuinţei la nivelul localităţilor unde incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte pragul de 6/1000 de locuitori, pentru persoanele vaccinate care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital ale Uniunii Europene privind COVID-19.