Fost preşedinte al CCR, Augustin Zegrean este de părere că această decizie poate produce confuzie în rândul populaţiei şi sfătuieşte Guvernul să elimine total măsura, fără să mai aştepte motivarea Curţii.
”Drepturile și libertățile fundamnetale nu pot fi afectate prin OUG. Nu poți să obligi un om să poarte mască, doar pentru că așa vrei. Ceea ce au luat ei în discuție, ieri, la CCR a fost legat de faptul că OUG nu avea avizul Consiliului Legislativ și din acest motiv au declarat neconstituțională Ordonanța.
Conform Constituției, după publicarea deciziei CCR, în situațiile acestea, de la data în care decizia intră în vigoare, Guvernul are la dispoziție 45 de zile să pună în acord OUG cu prevederile Curții. Până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial totul rămâne așa cum este astăzi.
Soluția ar fi ca Guvernul să dea astăzi OUG prin care să scoată acest text (privind obligativitatea măștii n.r.). Altfel, oamenii vor spune că nu mai doresc să poarte mască, iar polițiștii îi vor putea amenda.
Amenzile care au fost date și care au fost plătite nici nu mai intră în discuție. În discuție vor intra amenzile care au fost contestate, asta pentru că oamenii vor putea spune: uite, am fost amendat în baza unei legi neconstituționale.
Oamenii trebuie să știe că, astăzi, nimic nu s-a schimbat. Până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, totul rămâne așa cum prevede OUG în vigoare”, a spus Augustin Zegrean, la Radio România Actualități.
Şi Avocatul Poporului, Renate Weber, a reacţionat marţi, după decizia CCR. Aceasta a explicat că, odată cu anularea OUG, rămâne în vigoare Legea 55, care prevede unele măsuri de combatere a pandemiei, cum ar fi purtarea măştii în spaţii închise.
„In primul rand cred ca e bine sa precizam ca decizia de azi a CCR nu analizeaza fondul Ordonantei de Urgenta, ci doar faptul ca a lipsit avizul Consiliului Legislativ. In alt doilea rand, trebuie sa intelegem ca din momentul in care CCR spune ca ordonanta e neconstitutionala in totalitate, ceea ce ramane in vigoare este Legea 55 care prevede obligativitatea purtarea mastii in spatii inchise, spatii comerciale, la locuri de munca. Deci singurul lucru care se schimba este purtarea mastii in aer liber, afara”, a declarat Renate Weber la Antena 3.
Fostul judecător CCR Petre Lăzăroiu a spus că greșeala aparține guvernanților care au elaborat normele și că „de la momentul publicării” deciziei CCR în Monitorul Oficial, masca de protecție nu va mai fi obligatorie „pentru că întregul articol este lovit de viciul de neconstituționalitate”.
Fostul judecător a adăugat că nimeni nu mai poate fi obligat să poarte mască de protecție. „Nu se poate da altă interpretare”, a apreciat acesta. Petre Lăzăroiu a menționat că totuși „va fi prea târziu pentru că se prefigureaza ca nu o sa mai purtam masca”.