Aur din gunoi: Cum transformă unele state europene deşeurile în resurse

Statele membre cu cele mai bune performanțe reciclează în proporție de până la 70% și nu îngroapă aproape nimic, în vreme ce altele continuă să depoziteze în gropi de gunoi peste trei sferturi din propriile deșeuri. Cum au reușit statele cu cele mai bune performanțe să transforme deșeurile dintr-o problemă într-o resursă? Un nou raport publicat marţi de Comisia Europeană oferă o explicație: prin combinarea unor instrumente economice.
Romania TV
17 apr. 2012, 17:03
Aur din gunoi: Cum transformă unele state europene deşeurile în resurse

O combinație de taxe și interdicții legate de depozitarea și incinerarea deșeurilor, scheme de responsabilizare a producătorilor și sisteme de plată în funcție de deșeurile generate (pay-as-you-throw) s-a dovedit a fi instrumentul cel mai eficace pentru îndreptarea fluxurilor de deșeuri în direcții mai sustenabile.

Aceste instrumente economice vor trebui introduse în mai mare măsură în toate statele membre, pentru ca UE să își îndeplinească obiectivele stabilite în Foaia de parcurs către o Europă eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor– reducerea la zero a depozitării deșeurilor la gropile de gunoi, maximizarea reciclării și reutilizării și limitarea recuperării de energie la deșeurile nereciclabile.

Deșeurile sunt prea valoroase ca să fie pur și simplu aruncate, iar dacă sunt gestionate corect, valoarea respectivă poate fi restituită economiei. În prezent, șase state membre îmbină o depozitare a deșeurilor la gropile de gunoi care este aproape de zero cu rate ridicate de reciclare. Nu numai că exploatează valoarea deșeurilor, dar au creat sectoare industriale prospere și multe locuri de muncă în același timp. Acest raport arată modul în care au reușit: cu ajutorul unei game de instrumente economice, au făcut ca prevenirea, reutilizarea și reciclarea să devină mai atractive din punct de vedere economic. Acum, împreună cu statele membre și autoritățile locale, avem responsabilitatea comună de a ne asigura că aceste instrumente sunt utilizate în mod eficace și se răspândesc în întreaga UE. Acesta este unul dintre obiectivele principale ale Foii de parcurs către o Europă eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor”, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.

Experiența din statele membre arată că o combinare a instrumentelor următoare este cea mai bună modalitate de îmbunătățire a gestionării deșeurilor:

  • taxele și/sau interdicțiile legate de depozitarea și incinerarea deșeurilor – rezultatele studiului sunt inechivoce: ratele de depozitare și incinerare a deșeurilor au scăzut în țările în care interdicțiile sau taxele au dus la creșterea costurilor de depozitare și incinerare.

  • Sistemele de plată în funcție de deșeurile generate (pay-as-you-throw) s-au dovedit foarte eficiente în ceea ce privește prevenirea generării de deșeuri și au încurajat cetățenii să participe la colectarea separată a deșeurilor.

  • Schemele de responsabilizare a producătorilor au permis mai multor state membre să colecteze și să redistribuie fondurile necesare pentru îmbunătățirea colectării separate și a reciclării. Raportul cost-eficacitate și transparența diferă însă foarte mult între statele membre și între fluxurile de deșeuri, și deci aceste scheme trebuie planificate și monitorizate cu atenție.

Diferențe considerabile între statele membre

Există diferențe semnificative între statele membre în ceea ce privește gestionarea deșeurilor. Potrivit unui raport publicat de Eurostat la 27 martie (a se vedea STAT/12/48), cele mai avansate șase state membre – Belgia, Danemarca, Germania, Austria, Suedia și Țările de Jos – depozitează în gropi de gunoi mai puțin de 3 % din propriile deșeuri municipale. La cealaltă extremă, 9 state membre continuă să depoziteze în gropi de gunoi peste 75 % din propriile deșeuri municipale. Statisticile recente publicate de Eurostat arată că se realizează în permanență progrese în unele dintre noile state membre, în care ratele de reciclare cresc foarte repede. De asemenea, în mai multe state membre au scăzut cantitățile de deșeuri municipale generate, probabil ca urmare a încetinirii creșterii economice.

Instrumente economice necesare pentru îndeplinirea obiectivelor UE

Pentru ca UE să își atingă țintele stabilite în legislația privind deșeurile și țintele referitoare la eficiența energetică, va fi necesară utilizarea acestor instrumente în toate statele membre. Din acest motiv, în cadrul unei revizuiri a țintelor UE referitoare la deșeuri ce va avea loc în 2014, va fi evaluată posibilitatea ca utilizarea acestor instrumente să dobândească, în unele cazuri, un caracter juridic obligatoriu. De asemenea, Comisia include buna gestionare a deșeurilor printre condițiile pentru primirea anumitor fonduri europene (a se vedea IP/11/1159 și MEMO/11/663).

Deșeurile sunt o afacere bună

Între timp, Comisia încurajează statele membre să aplice cu eficacitate sporită legislația existentă referitoare la deșeuri. Sectoarele industriale din UE care se ocupă cu gestionarea deșeurilor și cu reciclarea au avut în 2008 o cifră de afaceri de 145 de miliarde EUR, reprezentând aproximativ 2 milioane de locuri de muncă. Punerea integrală în aplicare a politicii UE în domeniul deșeurilor ar putea crea încă 400 000 de locuri de muncă în UE și o cifră de afaceri anuală suplimentară de 42 de miliarde EUR (a se vedea IP/12/18). O mai bună gestionare a deșeurilor ar contribui la atingerea mai multor obiective și ținte ale Strategiei Europa 2020 pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Ce conține, de fapt, un hotdog. Mulți au fost dezgustați și au spus că nu vor mai mânca după ce au aflat
Capital.ro
Călin Georgescu a răbufnit. Toți medicii, în stare de șoc: Îi spun că sufăr și el...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Noile autostrăzi din România îi uimesc pe străini. „La infrastructură, UE este ca un cadou din cer pentru țările mai puțin dezvoltate”
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Iarnă fără precedent în România. Prognoza ANM pentru luna februarie 
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Sportul românesc este în DOLIU! Dragoș, un tânăr jucător de rugby, a MURIT la doar 29 de ani
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Klaus Iohannis nu mai are scăpare: De neimaginat!
StirileBZI
Călin Georgescu vrea să devină prim-ministru dacă va fi oprit să candideze la prezidențiale! „Câștig 100% în orice scenariu!”
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Alina Kabaeva și impactul său asupra gimnasticii după retragerea din sport
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Turismul somnifer: care este țara care îmbrățișează somnul ca pe o artă