Cu cât rezervele de aur scad, cu atât metalul galben devine mai preţios, aşa încât cercetătorii încearcă să găsească tehnici noi pentru a localiza eventuale zăcăminte. Un studiu publicat marţi arată că se pot detecta particule de aur în frunzele eucalipţilor.
Până acum nu exista nicio dovadă sigură că aurul este absorbit efectiv de vegetaţia de pe zăcăminte, deoarece concentraţiile măsurate sunt în general mici şi poate fi vorba de praf de aur purtat de vânt.
O echipă a Organizaţiei de cercetări ştiinţifice şi industriale a Commonwealth-ului, condusă de Melvyn Lintern, menţionează însă, în studiul apărut în revista Nature Communcations, interesul faţă de tehnici noi de explorare, care se bazează pe capacitatea plantelor de a transporta minerale (biogeochimie).
Cercetătorii au studiat situl australian Freddo Gold Prospect, unde aurul se află la o adâncime de 35 de metri şi unde cresc eucalipţi de peste 10 metri. Cu ajutorul unei tehnici de imagistică cu raze X, ei au identificat particule de aur în frunzele, ramurile şi scoarţa copacilor şi au spus că există posibilitatea ca rădăcinile eucalipţilor să extragă metalul preţios din zăcământul de aur, în căutarea unei surse de umiditate în condiţii de secetă.
Cele mai mari concentraţii au fost observate în frunze. „Aurul este probabil toxic pentru plante şi, de aceea, este dus spre extremităţi sau spre zone din interiorul celulelor, pentru a reduce reacţiile biochimice dăunătoare„, arată cercetătorii. Fenomenul este cu atât mai surprinzător cu cât se ştie că aurul este un metal inoxidabil, iar pentru ca un astfel de proces să aibă loc trebuie să se petreacă obligatoriu oxidarea atomilor de metal preţios.
Legătura pe care au stabilit-o între climă, vegetaţie şi rezervele de aur subterane ar putea juca un rol hotărâtor în dezvoltarea unor noi metode de explorare. Acestea ar putea constitui o miză importantă în descoperirea zăcămintelor de metal galben.