Printre măsurile propuse de AUR în programul de guvernare se numără naționalizarea OMV, înființarea unor tribunale cu jurați și stagiu militar de trei luni.
Simion a prezentat și viziunea AUR în administrația centrală care ar viza scăderea numărului de parlamentari la 300, „aşa cum au votat românii”, un Guvern „suplu” şi „eficient”, cu maximum 12 ministere şi maximum 50 de secretari de stat, având în vedere că majoritatea celor din prezent „nu au nicio atribuţie” şi „nu produc plusvaloare”.
„La nivelul administraţiei de stat am cuprins nişte măsuri. O măsură votată de toţi românii: 300 de parlamentari. Aşa au votat românii, aşa trebuie să fie. Un Guvern suplu şi eficient, maximum 12 ministere şi maximum 50 de secretari de stat. I-am văzut pe majoritatea celor 200 de secretari de stat actuali şi vă zic că nu au nicio atribuţie, au un birou mare, o secretară şi câţiva consilieri, o maşină cu şofer şi atât. Nu produc plusvaloare pentru români”, a precizat Simion.
La capitolul justiție, AUR vrea să limiteze „influența factorului politic în justiție prin alegerea direct de către populație a judecătorilor Curții Constituționale, a conducerii Parchetelor și a conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție”.
De asemenea, aceștia mai propun organizarea de curți cu jurați, formate din cetățeni români majori și cu capacitate deplină de exercițiu, care să soluționeze cazurile penale grave și procesele colective sau de clasă.
„Stimulăm efectuarea de către fiecare cetățean român a unui stagiu de trei luni, în intervalul de vârstă 18 – 22 ani, fie în cadrul unei asociatii non-profit, fie în pregătirea militară”, scrie la punctul 11 denumit „Domnia legi”.
Punctul referitor la stagiul militar pare a fi împărtășit de premierul încă în funcție Nicolae Ciucă, prezent joi la conferinţa Black Sea and Balkans Forum, unde a declarat că s-a dus era armatelor mici, tehnologizate şi trebuie să se revină la armate de masă, referindu-se la invazia Rusiei din Ucraina.
„Astfel, pe planşa de lucru, revine constructul industriei de apărare care trebuie să devină industrie de război şi armatelor mici tehnologizate şi sofisticate de profesionişti care trebuie să revină la armate de masă cu rezerve la nivelul întregii societăţi şi capacităţi de mobilizare extinsă, pentru a face faţă unui război pe scară largă, un război lung şi de înaltă intensitate, care epuizează resursele”, spune Nicolae Ciucă.