AUR solicită preşedintelui Iohannis, CSAT şi Guvernului „să nu expună românii în faţa valului de refugiaţi afgani”.
„În acest moment, prioritatea noastră sunt românii. Cerem Președintelui, CSAT și Guvernului să nu facă partenerilor externi nicio promisiune care să expună cetățenii români unor presiuni sociale și amenințări teroriste. Câtă vreme trăim ca țară din împrumuturi, Președintele, CSAT și Guvernul nu au mandat să-și asume în numele României vreun angajament care să supună la eforturi financiare un buget național deja insuficient pentru nevoile interne”, a declarat deputatul George Simion, co-președinte AUR.
„Nu este cazul ca România să deconteze erorile sau eșecurile altora. Nu i se poate cere României să rezolve crize de asemenea anvergură, când guvernul Cîțu și președintele Iohannis sunt și așa incapabili să facă față multiplei crize interne – medicale, demografice, sociale, economice, politice, educaționale’’, a subliniat şi senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR.
Alianța pentru Unirea Românilor le-a mulţumit celor 32.000 militari români care au participat la misiunea din Afganistan în cei 19 ani de implicare cu structuri militare și aduce un omagiu celor 27 de militari căzuți și 227 răniți în acest teatru de operațiuni. „Ei și-au îndeplinit misiunea cu cinste, chiar dacă pentru o cauză în final pierdută”, se mai arată în comunicatul AUR.
Reacţia AUR vine după ce Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, la reuniunea extraordinară a miniştrilor de externe din statele membre ale UE, că România îşi manifestă deschiderea şi evaluează posibilitatea de a prelua, acolo unde se consideră justificat, personalul local afgan care a sprijinit autorităţile române care şi-au desfăşurat activitatea în Afganistan, după o analiză a fiecărui caz, inclusiv din punct de vedere securitar.