Aurescu: Deveselu, o preocupare pentru Moscova întrucât România nu se va mai întoarce către Rusia

Sistemul antirachetă de la Deveselu reprezintă o preocupare pentru Moscova întrucât acesta este o garanţie că România nu se va întoarce sub o altă sferă de influenţă, a declarat, marţi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Iulian Tudor
09 dec. 2014, 21:43
Aurescu: Deveselu, o preocupare pentru Moscova întrucât România nu se va mai întoarce către Rusia

Sistemul antirachetă de la Deveselu reprezintă o preocupare pentru Moscova întrucât acesta este o garanţie că România nu se va întoarce sub o altă sferă de influenţă, a declarat, marţi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Şeful diplomaţiei române a demontat argumentul venit dinspre Federaţia Rusă potrivit căruia sistemul instalat la Deveselu ‘ar afecta capacitatea de descurajare nucleară a Moscovei’.

„Nu poţi spune că 24 de interceptori care vor fi plasaţi în România, împreună cu alţi 24 de interceptori care vor fi, probabil, plasaţi în Polonia în 2018, pot să afecteze capacitatea Rusiei de a lovi cu sute de rachete intercontinentale, cu o capacitate deosebită, cu tot felul de măsuri de protecţie şi de deviere a eventualilor interceptori”, a explicat Aurescu, la Digi 24.

Vladimir Putin: Scutul antirachetă, o ameninţare care „oferă iluzia invincibilităţii”

El a susţinut că singurul argument în virtutea căruia Rusia nu este de acord cu sistemul antirachetă de la Deveselu este unul politic.

„Argumentele sunt foarte clare, atât din punct de vedere tehnic, cât şi din punct de vedere juridic. Rămâne un singur argument, cel politic. De ce acest sistem provoacă preocupare la Moscova? Pentru că el reprezintă în România, prin baza de la Deveselu, o prezenţă permanentă americană pe teritoriul României, deci o garanţie de securitate pe care România o are şi care reprezintă garanţia faptului că România nu se va întoarce sub o altă sferă de influenţă”, a declarat Bogdan Aurescu.

Ministrul a completat totodată că, în relaţia cu Rusia, România nu poate face abstracţie de calitatea sa de membru NATO şi UE.

„Din păcate, în acest moment, oricât ne-am dori să avem o relaţie mai bună cu Federaţia Rusă, nu putem să facem abstracţie de relaţiile dintre aceste organizaţii-cheie care ne asigură NATO – securitatea, Uniunea Europeană – accesul la un sistem de valori la un standard economic de un anumit tip, nu putem să facem abstracţie de aceste realităţi. România va acţiona în continuare alături de partenerii săi din NATO şi de statele membre ale Uniunii Europene într-un mod coeziv”, a afirmat Aurescu. 

Spynews
Cum arată acum Daria, fosta iubită a lui Alex Bodi! Cu ea a înșelat-o pe Bianca Drăgușanu | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să nu-i faci câinelui pe timp de caniculă. Riști să-i provoci un șoc termic
Capital.ro
Statul a luat banii românilor. Record istoric anunțat acum în România. Toată lumea plătește
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
CRESC SAU NU TAXELE? Toți românii trebuie să știe asta
Adevarul
Imagini virale cu un sucevean care şi-a trasat, cu trafaletul, propria trecere de pietoni în faţa barului unde bea de obicei VIDEO
Spynews
Mama Cristinei Rotaru, atac dur la adresa lui Andrei Rotaru! Soacra concurentului de la Insula Iubirii l-a pus la punct: ”Nu cumva ești expirat?”
Spynews
Bianca Sârbu s-a tuns periuță! Motivul neașteptat al schimbării radicale | VIDEO
Evz.ro
Parbrizul spart, un coșmar în vacanță. Ce fac șoferii care sunt în concediu
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Sorana Cîrstea este FURIOASĂ după câștigul lui David Popovici! Sportiva a decis să nu mai tacă și, dacă citești ce a spus
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, interviu de colecție după succesul de la Paris. Campionul olimpic le-a transmis un mesaj tinerilor din România: „Am făcut copilul din mine foarte fericit”
Capital.ro
UE a dat ordin. BNR schimbă legea. Numai câte 10 persoane au voie!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Hezbollah a lansat zeci de rachete în nordul Israelului ca răspuns la un atac israelian
MediaFlux
RUSIA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu NATO! Avertismentul EXPERȚILOR MILITARI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?