Bogdan Aurescu a subliniat că întărirea capacității partenerilor, cu sprijinul Alianței, este relevantă și pentru ca aceștia să poată gestiona riscurile ce decurg din existența conflictelor înghețate.
„Referindu-se la vizita încheiată ieri la Chișinău, a exemplificat cu situația Republicii Moldova și a conflictului transnistrean, reiterând și în acest cadru faptul că stabilitatea politică a R. Moldova este relevantă și pentru stabilitatea vecinătății NATO, deci pentru Alianța în sine. De asemenea, a arătat că procesul de extindere a NATO trebuie continuat, el fiind o garanție a menținerii și consolidării credibilității Alianței în raport cu provocările externe”, se arată în comunicatul menționat.
Șeful diplomației române a exprimat preocuparea României față de evoluțiile de securitate din vecinătatea estică și sudică, subliniind necesitatea unui răspuns „coerent” din partea NATO, atât prin implementarea completă, până la Summitul NATO din 2016, a Planului de acțiune al Alianței pentru creșterea nivelului de reacție, cât și prin continuarea adaptării strategice a NATO la noile amenințări și riscuri de securitate pe termen lung.
De asemenea, adaugă MAE, ministrul a evidențiat importanța consolidării relației transatlantice, dar și a cooperării și coordonării NATO — UE, ca ingrediente fundamentale în adaptarea la provocările de securitate.
„Bogdan Aurescu a prezentat în intervențiile sale în cadrul dezbaterii așteptările României în perspectiva Summitului NATO de la Varșovia, din iulie 2016, evidențiind printre altele: implementarea completă a Readiness Action Plan, inclusiv prin stabilirea prezenței NATO pe teritoriul Aliaților estici, inclusiv România; continuarea procesului de adaptare a Alianței, pentru a răspunde eficient la provocările de securitate din vecinătatea estică, dar și sudică; confirmarea tendinței de sporire a bugetelor apărării ale Aliaților, în sensul deciziei reuniunii la vârf din Marea Britanie, din 2014; continuarea politicii NATO a ușilor deschise; declararea capacității operaționale inițiale a sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, urmare a operaționalizării bazei Deveselu în acest an”, precizează MAE.
În plus, afirmă aceeași sursă, ministrul Bogdan Aurescu a insistat asupra necesității reflectării în rezultatele summitului a caracterului strategic al parteneriatului NATO — UE.