„Intenţionez ca prima vizită în noua mea calitate de ministru să o fac la Chişinău, pe 1 decembrie, de Ziua Naţională, şi imediat după alegerile din 30 noiembrie. (…) Am avut deja o discuţie telefonică cu dna Natalia Gherman, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova – a fost primul meu contact diplomatic cu un alt omolog – şi am analizat împreună situaţia din regiune şi din Republica Moldova”, a declarat Bogdan Aurescu, într-o declaraţie de presă la sediul MAE.
În acest context, ministrul a apreciat că alegerile parlamentare care vor avea loc în Republica Moldova pe 30 noiembrie reprezintă un moment istoric, dar şi „o problemă de securitate naţională” pentru România.
Citeşte şi Aurescu: E foarte bine că Parchetul General investighează organizarea alegerilor
„Alegerile din Republica Moldova din 30 noiembrie reprezintă un moment istoric pentru societatea de peste Prut, care trebuie să marcheze, sperăm noi, consolidarea parcursului ireversibil spre Europa al Republicii Moldova şi continuarea reformelor democratice. În caz contrar, toate eforturile depuse de guvernul pro-european, dar şi de către UE, inclusiv eforturile foarte intense ale României în această direcţie strategică, vor fi în zadar. De aceea, acest moment este, pentru România, aflată la frontiera externă a UE şi a NATO, o problemă de securitate naţională”, a explicat şeful diplomaţiei române.
Aurescu a adăugat că şi situaţia din Ucraina „continuă să fie dificilă şi să se deterioreze în regiunile din estul ţării”.
„Vom continua să sprijinim eforturile Kievului de reformă profundă a Ucrainei, împreună cu celelalte state membre UE, precum şi implementarea deciziilor luate la summit-ul NATO, care au fost generate de situaţia din Ucraina. Astfel, deciziile summit-ului trebuie implementate – şi mă refer la măsurile de reasigurare care trebuie consolidate şi extinse din punct de vedere temporal, respectiv măsurile de adaptare, care au fost prevăzute de Planul de acţiune pentru creşterea capacităţii de reacţie a Alianţei – Readiness Action Plan: Forţa de Reacţie Rapidă – şi stabilirea prezenţei structurilor NATO de Comandă şi control pe teritoriile statelor din flancul estic, inclusiv în România”, a mai spus Aurescu.
Acesta a adăugat că a doua sa vizită oficială va avea loc la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor de externe NATO din 2 decembrie iar în zilele de 4 şi 5 decembrie se va afla la Basel, în Elveţia, la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre ale OSCE.
Citeşte şi Bogdan Aurescu a semnat protocolul de predare-primire a portofoliului Afacerilor Externe