Aurora boreală, sau luminile nordului, este un fenomen vizibil, de obicei, doar în apropierea Polului Nord. Aurora filmată luni noaptea de astronautul Scott Kelly s-a extins mult înspre sud, deasupra Americii, și a fost neobișnuit de strălucitoare, în condițiile în care furtuna solară care a declanșat acest fenomen a fost neobișnuit de intensă, fiind clasificată drept „severă” de Administrația Națională americană pentru Oceane și Atmosferă (National Oceanic and Atmospheric Administration — NOAA), potrivit Agerpres.
Fenomenul de auroră polară nu este exclusiv terestru, fiind observat și pe alte planete din sistemul solar, precum Jupiter, Saturn, Marte sau Venus. Aurora polară terestră e provocată de ciocnirea unor particule încărcate electric (de exemplu electroni) din magnetosferă cu atomi din straturile superioare ale atmosferei terestre, aflate la altitudini de peste 80 km, sub incidența vântului solar.
Planeta noastră este atinsă permanent de vântul solar, un flux rarefiat de plasmă caldă (gaz de electroni liberi și cationi) emis de Soare în toate direcțiile, ca rezultat al temperaturii înalte a coronei solare, atmosfera stelei. Pe durata furtunilor magnetice, fluxurile pot fi mai puternice iar fenomenele de auroră boreală sau australă sunt cu atât mai spectaculoase.