Astronomul Adrian Șonka a explicat la Digi24.ro că aurora care a apărut pe cerul României este efectul unei erupții solare care a avut loc în urmă cu câteva zile.
Potrivit acestuia, aurora boreală a fost cauzată de o erupție solară care a avut loc în urmă cu câteva zile, pe 3 noiembrie, și s-a produs în această seară, când particulele emise în urma erupției au ajuns pe Pământ și au interacționat cu atmosfera terestră.
Astronomul a mai precizat că nu se poate anticipa dacă astfel de fenomene vor mai fi văzute, pentru că sunt mai multe condiții care trebuie îndeplinite pentru ca aurora boreală să devină vizibilă.
Adrian Bîlbă, doctor în științe, a explicat pentru Kanal D pas cu pas cum a fost posibil să vedem Aurora Boreală de la noi din țară.
„Așa cum bate vântul acum și poate mă auziți mai slab din acest motiv și soarele nu bate numai cu fotoni, bate și cu un vânt solar, cu un flux de particule încărcate energetic, foarte încărcate energetic care călătoresc cu sute de kilometrii pe secundă și lovesc atmosferele planetelor, planetele și atmosferele acolo unde există și le ionizează, le ionizează moleculele din atmosferă. Noi avem un clopot magnetic generat de nucleul care se mișcă antispind, practic rămâne în urma rotației Pământului și generează un câmp magnetic, o energie. Acest câmp magnetic se pune ca o umbrelă și ne apără, ne păzește, ne protejează atmosfera de a fi măturată de acest vânt solar. Ei bine, în zonele marginale, la poli, acest clopot se diluează, puterea lui se diluează și apar aurorele, adică apare o ionizare a atmosferei din exterior, adică a ionosferei și formează aceste aurore, boreală sau australă, după caz.
Câteodată, aceste perturbații luminoase sunt generate fie de un vânt solar mai puternic, fie de un câmp geomagnetic care suferă de niște mici perturbații. Să spunem că nucleul pământului a dat de niște gropi și generează de niște variații ale acestui câmp magnetic și bineînțeles protecția față de vântul solar scade și mai multe particule din atmosfera exterioară se ionizează ajungând să fie văzute mai spre zonele temperate. (…)”, este o parte din declarația doctorului în științe Adrian Bîlbă, la Kanal D.