„Aurul” de pe bancnotele de euro. Când vorbim de valoare, trebuie să avem în vedere că, pentru un colecționar, o hârtie care are seria lipsă sau anumite numere speciale trecute înseamnă ceva. De exemplu, secvențele de numere care la început au multe zerouri sunt foarte căutate, ca și cele care cu numere care se repetă ritmic.
Dar valoarea unei bancnote crește nu numai prin seria ei, ci și dacă are greșeli de tipărire. De exemplu, simbolul euro este șters sau ștampilele sunt distorsionate, toate acestea atrag interesul colecționarilor.
Publicația germană merkur.de scrie că pe Ebay se vinde o bancnotă de 100 de euro pentru suma de 1000 de euro deoarece are o greșeală de tipărire – simbolul euro nu este complet vizibil pe o parte.
În 2013, un colecționar a plătit 11.900 de euro pentru o bancnotă de 100 de euro care a fost scoasă pe piață fără număr serie. Tot așa, cineva a dat 550 de euro pe o bancnotă de 20 de euro pe a cărei serie se repeta de foarte multe ori cifra 2.
Mare atenție, însă, căci numărul de serie lipsă sau hologramele șterse pot fi și un indiciu al banilor falși! De aceea se recomandă o verificare amănunțită a bancnotelor înainte de a planifica vânzarea lor pe site-urile de specialitate, notează Gândul.ro.
Banca Centrală Germană a emis o declarație în care a avertizat împotriva bancnotelor euro care nu pot fi schimbate nicăieri și nu pot fi folosite pentru a plăti cu ele nicăieri. Potrivit Bundesbank, aceste bancnote circulă acum în toată Uniunea Europeană și reprezintă o problemă serioasă pentru consumatori, comercianți cu amănuntul și instituțiile financiare.
Băncile centrale ale statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv Banca Centrală Germană, au un rol important în emiterea și gestionarea monedei euro. În cazul în care există bancnote euro care nu pot fi acceptate sau schimbate, acestea pot fi false sau contrafăcute și ar trebui raportate autorităților competente. Este important să verificați autenticitatea bancnotelor euro pe care le primiți înainte de a le folosi.
Bundesbank avertizează împotriva acceptării bancnotelor euro contrafăcute. Într -un comunicat oficial din 31 ianuarie, Banca Centrală Germană a raportat că au fost înregistrate semnificativ mai multe falsuri în 2022 decât în anul precedent. În total, 44.100 de bancnote contrafăcute în euro cu o valoare nominală de 2,7 milioane euro au fost retrase din tranzacțiile de plată din Germania . Aceasta înseamnă că numărul falsurilor în țară a crescut cu 5,2 la sută. comparativ cu anul precedent.
Volumul de monedă falsă a crescut în 2022 în toată zona euro. În total, au fost înregistrate 376.000 de falsuri. Aceasta corespunde unei creșteri de 29.000 de unități (+8,4 la sută) față de anul precedent.