Deputatul USR Claudiu Năsui a descoperit cei 700.000 de lei, alocați CCR pentru medicamente, la dezbaterile din comisiile reunite de buget-finanţe ale parlamentului, în care se discută bugetul pe anul în curs.
Odată remarcată suma respectivă, Năsui a intervenit în dezbateri, afirmând despre Curte Constituțională a României (CCR) că îşi cumpără medicamentele pe banii cetățenilor.
”Foştii judecători ai CCR îşi cumpără medicamentele prin bugetul de stat? Ăsta este buget de avarie? Ăsta este buget de austeritate?”, a întrebat Năsui.
Suma este destinată decontării de medicamente atât de către actualii și foștii judecători ai CCR, cât și de către restul personalului instituției, după cum au precizat cei de la USR.
”Discuţiile pe buget au fost oprite după ce deputatul USR Claudiu Năsui a descoperit că CCR îşi cumpără medicamentele pe banii românilor. Nu mai puţin de 700.000 de lei au fost incluşi în bugetul pentru 2025 pentru cheltuieli cu medicamentele pentru actuali şi foşti judecători CCR, dar şi personalul CCR”, au spus cei de la USR.
Potrivit lui Claudiu Năsui, capitolul cu pricina din bugetul CCR prevedea, anul trecut, zero lei.
Deputatul USR a solicitat să fie precizat care sunt prevederile legale prin care judecătorii CCR îşi pot deconta medicamentele.
Reprezentantul CCR prezent la dezbateri a invocat o prevedere legală veche, însă nu a explicat de ce în bugetul din 2024 nu era prevăzută nicio sumă.
În cele din urmă, parlamentarii au adoptat un amendament prin care a fost respinsă alocarea celor 700.000 de lei pentru decontarea medicamentelor de către cei de la CCR.
Lista salariilor de la Curtea Constituțională, publicată anul trecut, arată că veniturile judecătorilor au crescut. Potrivit datelor publicate în vara anului 2024, președintele CCR Marian Enache a avut un salariu brut lunar de 63.647 de lei, sumă este compusă dintr-o indemnizație brută lunară, de 47.074 de lei, la care se adaugă 11.769 de lei (spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică), 2.354 de lei sporul pentru păstrarea confidențialității, 1.500 de lei spor pentru condiții vătămătoare (sumă plafonată conform legii austerității bugetare, în condițiile în care pe datele precedentei salarizări, sporul ajungea la 7.061 de lei), iar 950 de lei pentru faptul că are titlul de doctor.
Potrivit datelor, un judecător are un salariu brut de 45.260 lei lunar, la care se adaugă un spor de 25% pentru risc și suprasolicitare neuropsihică în sumă de 11.315 lei, în timp ce un prim magistrat-asistent are un salariu brut de 34.386 lei, plus sporul de 25% (8.597 lei), iar un magistrat asistent are un salariu brut de 30.766 lei, plus sporul de 25% (7.692 lei).