Pensionarii sunt îngrijoraţi de noile tăieri de pensii, care au cunoscut deja reduceri de până la 40%, începând din 2010, de la debutul punerii în aplicare a unei stricte politici de austeritate în schimbul împrumuturilor oferite de Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (MFI), pentru a evita intrarea ţării în incapacitate de plată.
Proiectul de buget al Greciei pentru 2015 urmează să fie prezentat luni în parlament şi nu va necesita noi măsuri de austeritate, a promis Antonis Samaras, premierul guvernului de coaliţie format din socialişti şi forţele de dreapta, potrivit Agerpres.
‘Sănătate gratuită pentru toţi’, se putea citi pe banderolele manifestanţilor, care au mărşăluit până la reşedinţa şefului guvernului.
Sectorul de sănătate din Grecia, descris de obicei ca fiind corupt şi împovărător, a suferit din plin efectele austerităţii, cu cheltuieli în scădere cu 11% în medie pe an, timp de patru ani, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Cheltuielile pentru funcţionarea sistemului de sănătate publică au fost reduse cu 60% din 2009, au denunţat săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe de presă, sindicatele naţionale ale medicilor şi infirmierelor. Potrivit sindicatelor, care au îndemnat la o grevă de 24 de ore, joi, a personalului din domeniul sănătăţii, 11 spitale, 10.000 de paturi de spital şi 30.000 de posturi au fost suprimate în patru ani în Greccia, iar pacienţii sunt nevoiţi să scoată tot mai mulţi bani din buzunar pentru a-şi îngriji sănătatea.
Astfel, circa 1.000 de angajaţi din spitale şi centre de îngrijire au manifestat de asemenea joi, la Atena. ‘Spitale închise = cimitire deschise’, se putea citit pe unul dintre bannerele negre ale manifestanţilor.