Austeritatea începe să taie privilegiile deşţinute de bugetari în toată ţara. Salariul noului director general interimar al Companiei Apa Braşov se ridică la 18.000 de lei net/lunar, a anunţat, vineri, instituţia într-un comunicat de presă privind o serie de reforme demarate de actuala conducere, instalată în 3 martie.
Conform precizărilor făcute de purtătorul de cuvânt al companiei, Alina Bălătescu, indemnizaţia directorului general a fost aprobată de Consiliul de Administraţie şi este calculată conform Ordonanţei 109/2011, care prevede că valoarea acesteia nu poate depăşi 6 salarii medii brute lunare, conform obiectului principal de activitate al companiei, apă şi canalizare-epurare.
„În prezent, aprobarea indemnizaţiei s-a realizat pentru 4 salarii medii brute lunare. Componenta variabilă a fost eliminată pe perioada interimatului. În ceea ce priveşte clauza de reziliere, aceasta a fost scoasă din contractul de management”, a precizat Bălătescu.
Printre reformele anunţate de actualul Consiliu de Administraţie al companiei se numără începerea procesului de evaluare profesională şi stabilirea unei grile salariale echitabile, optimizarea organigramei prin comasarea unor servicii interne şi continuarea reducerii pierderilor de apă.
În prezent, la Compania Apa Braşov se desfăşoară procedura de selecţie a noului director general.
Bugetari de lux şi pe polan local. La începutul anului, presa locală a relatat că fostul director general avea un salariu de 71.000 de lei brut lunar şi peste 40.000 de lei net/lunar, adică aproximativ 8.500 de euro pe lună, dar şi o clauză prin care ar fi primit despăgubiri de 400.000 de lei în caz de reziliere abuzivă a contractului. Şi salariile directorilor din subordine erau asemănătoare, ridicându-se la aproximativ 8.000 de euro pe lună.
Angajații Companiei de Apă Brașov sunt nemulțumiți de decizia conducerii de a anula „prima de murături” din această toamnă. Contractul Colectiv de Muncă prevede acordarea a patru prime pe an, iar cea din toamnă a primit acest nume datorită sezonului și obiceiurilor locale.
Surse politice susțin că mișcarea este coordonată chiar de conducerea actuală a companiei, care urmează să fie schimbată luna viitoare. Aceasta ar fi o tentativă de a demonstra că actualii directori sunt indispensabili pentru bunul mers al Companiei de Apă.
Citește și : Ireal! Ce au dat doi escroci unor bărbați convinși că au cumpărat de la ei un telefon mobil
Pe de altă parte, oficialii afirmă că nu există vreun conflict în desfășurare și că prevederile Contractului Colectiv de Muncă vor fi respectate.
Un alt punct fierbinte al scandalului este reprezentat de schimbarea directorului interimar, Daniel Gligoraș, al cărui contract expiră pe 4 martie și nu va putea fi prelungit. Decizia a fost luată de Consiliul de Administrație al Companiei de Apă, în urma unor suspiciuni privind clauzele contractului său.
Unul dintre cele mai controversate aspecte este legat de o clauză de reziliere, considerată abuzivă, prin care Gligoraș ar putea primi despăgubiri de 450.000 de euro dacă ar fi demis, conform Transilvania 365.
De asemenea, membrii Consiliului de Administrație susțin că persoana care a semnat contractul în numele companiei nu avea acest drept, iar această neregulă ar putea duce la anularea contractului și recuperarea salariilor plătite.
Alt subiect de dispută este salariul directorului interimar, care ajunge la 71.000 de lei brut (aproximativ 420 de milioane de lei vechi net) pe lună. Potrivit autorităților, venitul a fost calculat folosind o legislație veche, deși există noi reglementări care ar fi limitat suma la 7.100 de lei.
În replică, Daniel Gligoraș susține că nu a beneficiat de nicio majorare salarială și că remunerația sa este aceeași din 2020. De asemenea, afirmă că acuzațiile la adresa sa sunt parte a unei campanii menite să-i afecteze imaginea.
Premierul a cerut atât autorităţilor centrale, cât şi celor locale să reducă pe cât se poate cheltuilile lunare cu angajaţii bugetari din cauza deficitului excesiv care ar putea duce la retrogradarea ratingului de ţară, cu consecinţe economice extrem de grave,