Documente prezentate ca provenind de la fostul analist NSA Edward Snowden, obţinute de către Australian Broadcasting Corporation şi cotidianul The Guardian, numesc nouă apropiaţi ai preşedintelui Susilo Bambang Yudhoyono ca ţinte ale supravegherii australiene.
Relaţiile dintre Canberra şi Jakarta sunt deja tensionate de câteva săptămâni, din cauza primelor informaţii despre activităţi de spionaj şi unei polemici cu privire la tratamentul rezervat ambarcaţiunilor cu refugiaţi care pleacă din Indonezia către Australia.
Documentele dezvăluite luni arată că serviciile australiene de informaţii au urmărit apelurile de pe telefonul mobil al lui Yudhoyono timp de două săptămâni, în august 2009, pe când premier la Canberra era laburistul Kevin Rudd.
În plus, o listă cu ţinte de ascultat o includea atât pe soţia preşedintelui, Ani, cât şi pe vicepreşedintele Boediono, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei şi pe miniştrii Securităţii şi Informaţiilor.
Citeşte şi Marea Britanie are propriile sale STAŢII cu care SPIONEAZĂ de pe ACOPERIŞURILE AMBASADELOR
Biroul preşedintelui a cerut o explicaţie autorităţilor de la Canberra. „Guvernul australian trebuie să clarifice de urgenţă aceste informaţii pentru a evita noi pagube„, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt Teuku Faizasyah, într-un SMS. „Au existat deja pagube”, a adăugat el.
Citeşte şi Noi DEZVĂLUIRI în scandalul NSA: 20 de ŢĂRI EUROPENE spionează în cooperare cu americanii
După ce a fugit din Statele Unite, în vară, Edward Snowden a multiplicat dezvăluirile în special despre amploarea supravegherii efectuate de către Statele Unite şi Marea Britanie asupra aliaţilor lor, între care Germania, Spania şi Brazilia, informează Agerpres.
Snowden se află la originea a numeroase dezvăluiri, difuzate în ultimele luni, despre Agenţia Naţională de Securitate americană (NSA), pentru care a lucrat. El a fost inculpat pentru spionaj de către autorităţile de la Washington, care au cerut în mai multe rînduri să fie extrădat, dar fără rezultat.