Statul Victoria (sud-est), a cărui capitală este la Melbourne, se află în stare de alertă, iar zeci de mii de pompieri au fost mobilizaţi, potrivit Mediafax.
„Următoarele patru zile vor fi cele mai critice cu care ne-am confruntat în statul Victoria de la «Black Saturday», dar sunt bine pregătiţi şi gata să facem faţă„, a avertizat premierul statului, Peter Ryan.
Incendiile din 7 aprilie 2009, numite „sâmbăta neagră”, s-au soldat cu 173 de morţi şi au distrus peste 2.000 de locuinţe.
Statele Vctoria şi South Austalia se vor confrunta în această săptămână cu o „caniculă extremă spre severă”, au avertizat serviciile meteo, cu temperaturi ce pot depăşi 40 de grade Celsius timp de mai multe zile consecutiv.
Condiţiile sunt „destul de asemănătoare” cu cele care au precedat catastrofa din 2009, consideră expertul Jason Sharples de la Universtatea din New South Wales.
Dacă previziunile se confirmă, aceasta va fi cea mai lungă perioadă de caniculă înregistrată la Melbourne de un secol. Căldura este apăsătoare şi la meciurile de turneului de tenis Australian Open, unde un băiat de mingi a leşinat marţi.
Spitalele şi serviciile de urgenţă se aşteaptă la un aflux de pacienţi din cauza căldurii, iar serviciile de ambulanţă ale statului Victoria se tem că nu vor face faţă solicitărilor.
Valul de căldură provine din vestul ţării, unde 52 de case au fost distruse duminică la Perth, iar o persoană şi-a pierdut viaţa.
Incendiile de vegetaţie sunt frecvente în Australia în timpul verii australe, din decembrie până în februarie, dar sunt din ce în ce mai violente, iar temperaturile continuă să crească.
Anul 2013 a fost cel mai călduros înregistrat în Australia. În vara anului 2012-2013, au fost înregistrate temperaturi de 45 de grade Celsius şi chiar mai ridicate timp de aproape trei săptămâni, în perioada decembrie-ianuarie.