Majoritatea celor 298 de persone ucise în urma doborârii zborului MH17 sunt cetățeni olandezi, dar la bordul avionului ce zbura pe 17 iulie 2014 de la Kuala Lumpur către Amsterdam se aflau și 38 de australieni, precum și alți pasageri din încă 17 țări.
Conform concluziilor anchetei conduse de Olanda, avionul a fost doborât de o rachetă antiaeriană Buk, de producție rusească și lansată din teritorului controlat de separatiștii proruși în estul Ucrainei.
Luna trecută, autoritățile din Olanda au anunțat că suspecții vor fi judecați, tot în lipsă, de justiția din această țară și conform legislației olandeze.
Șeful diplomației australiene a subliniat duminică în declarația sa că ”orice demers legal” este avut în vedere și a cerut Rusiei să respecte rezoluția 2166 a Consiliului de Securitate al ONU, promovată de Australia și în care se cere susținerea ”eforturilor pentru efectuarea unei investigații internaționale independente aprofundată și completă, în conformitate cu normele aviației civile internaționale”.
Citeşte şi Putin trebuie să răspundă pentru victimele avionului doborât în Ucraina
Rezoluția ”cere tuturor statelor să coopereze astfel încât cei responsabili pentru această crimă să fie aduși în fața justiției”, a amintit ministrul Julie Bishop.
Decizia Olandei de a-i judeca ”in absentia” pe autorii atacului asupra avionului malaezian și intenția Australiei de a proceda la fel, deși făptașii nu sunt cunoscuți, urmează după ce aceste țări au eșuat, din cauza opoziției Rusiei, în demersul de a constitui o instanță internațională care să se ocupe de acest caz.
Cu câteva zile în urmă, guvernul malaezian și-a exprimat speranța că suspecții vor fi cunoscuți până la finele anului.