Austria a suspendat administrarea vaccinului anti-Covid dezvoltat de Oxford şi AstraZeneca dintr-un lot de doze, ca măsură de precauţie, după ce a fost înregistrat un deces şi o persoană a prezentat complicaţii grave după inocularea lui, a anunţat duminică Agenţia naţională de Sănătate, citează The Guardian.
„Biroul Federal pentru Siguranţă în Îngrijirea Medicală (BASG) din Austria a primit două informări în legătură temporală cu vaccinarea din acelaşi lot al vaccinul AstraZeneca în clinica din districtul Zwettl”, a fost anunţat.
O femeie în vârstă de 49 de ani din Austria a murit din cauza unor probleme de coagulare a sângelui, iar o alta în vârstă de 35 de ani a dezvoltat un embolism pulmonar şi se recuperează acum.
„În prezent, nu există dovada ca există o relaţie de cauzalitate cu vaccinarea”, a mai spus BASG.
Ziarul elveţian Niederoesterreichische Nachrichten, postul de televiziune ORF şi agenţia de presă APA au transmis că femeile erau asistente medicale care lucrau în clinica Zwettl.
Studiu: Vaccinul pentru Covid-19 al AstraZeneca este eficace împotriva variantei din Brazilia a coronavirusului
Datele preliminare ale unui studiu efectuat de Universitatea Oxford indică faptul că vaccinul pentru Covid-19 al AstraZeneca este eficace împotriva variantei P1 a coronavirusului, din Brazilia, transmite Reuters.
Datele arată că vaccinul nu va trebui modificat pentru a proteja împotriva variantei despre care se crede că ar proveni din oraşul amazonian Manaus, a spus sursa.
Persoana nu a spus care este eficacitatea exactă a vaccinului împotriva variatei respective. Rezultatele complete ale studiului ar trebui să fiee publicate în curând, posibil în martie.
Datele preliminare au indicat că vaccinul realizat de AstraZeneca are o eficacitate mai scăzută împotriva vriantei sud-africane a noului coronavirus, care este similară cu P1. În consecinţă, Africa de Sud a oprit utilizarea vaccinului în ţară.
Informaţia survine în timp ce un studiu de mică amploare a sugerat că vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de compania chineză Sinovac ar putea să nu fie eficace împotriva variantei braziliene.
Reprezentanţii AstraZeneca şi ai Universităţii Oxford nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.
Brazilia se confruntă în prezent cu un al doilea val al epidemiei, iar miercuri a consemnat un nivel record de 1910 decese provocate de Covid-19.
Epidemiologii consideră că varianta P1 contribuie la creşterea numărului de cazuri de infectare şi de decese şi există o îngrijorare în comunitatea ştiinţifică referitoare la rezistenţa variantei la vaccinuri.