Austria blochează din nou România în afara Schengen. Gerhard Karner: „Nu este încă momentul!”

Ministrul de interne din Austria consideră că nu este încă momentul ca România şi Bulgaria să intre deplin în Schengen. Karner susţine că "suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul lui".
Filip Stan
10 oct. 2024, 15:48
Austria blochează din nou România în afara Schengen. Gerhard Karner:

Ministrul de interne din Austria, Gerhard Karner, a declarat joi, înaintea unei reuniuni cu omologii săi din UE, că nu a sosit încă momentul pentru admiterea deplină a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, dar există motive de optimism prudent.

Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”, a declarat Gerhard Karner, citat de Kurier. Austria blochează în prezent admiterea deplină a Bulgariei şi a României, care de la sfârşitul lunii martie sunt membre ale „Air Schengen”. Controalele la frontierele aeriene şi maritime au fost astfel eliminate, dar nu şi cele terestre, considerate cele mai importante.

Marcel Ciolacu a făcut anunțul mult așteptat: „România va adera anul acesta la Schengen terestru”

Actualul comisar UE pentru afaceri interne, suedeza Ylva Johansson, şi-a exprimat dorinţa de a asista la ridicarea controalelor la frontierele interne cu România şi Bulgaria înainte de încheierea mandatului său. Este de aşteptat ca aceasta să-i lase locul succesorului său desemnat, actualul ministru austriac de finanţe Magnus Brunner, în decembrie sau ianuarie, odată cu învestirea noii Comisii Europene.

Consiliul JAI nu va discuta aderarea completă a României la Schengen. Când se va lua, de fapt, o decizie definitivă

„Am avut experienţe bune la frontierele aeriene şi cred că este timpul să ridicăm controalele şi la frontierele terestre”, a subliniat joi Johansson.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este de asemenea în favoarea aderării depline a României şi Bulgariei în Schengen.

Şi ministrul maghiar de interne, Sándor Pintér, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia Consiliului UE, s-a exprimat în favoarea aderării României şi Bulgariei la Schengen până la sfârşitul anului. El urma să aibă joi şi convorbiri bilaterale cu ministrul austriac de interne, Gerhard Karner.

Este necesară o nouă decizie a Consiliului JAI pentru a stabili data ridicării complete a controalelor la frontierele cu România şi Bulgaria, dar o astfel de decizie nu este încă planificată pentru Consiliul JAI care are loc joi.

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că între autorităţile de la Bucureşti şi cele de la Viena există „o comunicare directă” pe tema aderării României la spaţiul Shengen, şi cu graniţele terestre, în acest an. „Eu cred că în perioada următoare vom veni cu veşti bune pentru România”, declară premierul.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, anunţă, marţi, că a continuat să aibă discuţii şi negocieri pe tema intrării depline a României în Schengen şi se aşteaptă ca la Consiliul JAI din 10 octombrie să primim ”semnalele pentru care am muncit permanent, astfel încât să se deschidă perspectiva unei decizii până la finalul anului 2024”. Cu toate acestea, ministrul avertizează că nu este aşteptată o decizie la Consiliul JAI, darconsideră că aceasta trebuie luată în acest an.

DailyBusiness
Este anunțul momentului pentru românii care fac cumpărături la market!
Spynews
Daiana de la Mireasa, sezonul 7, imagine emoționantă cu burtica de graviduță. Când urmează să nască soția lui Dani / FOTO 
Bzi.ro
Mario Fresh a rupt tăcerea după despărțirea de Alexia Eram! Cum a comentat artistul separarea
Fanatik.ro
Aceasta este cea mai sănătoasă brânză dintre toate. Conține o proteină care are un efect puternic
Capital.ro
Anunț trist despre Victor Rebengiuc. Ce s-a întâmplat cu marele actor al României
Playtech.ro
Rafa Nadal SE RETRAGE din tenis. Campionul tocmai a făcut anunțul
DailyBusiness
Klaus Iohannis a dat legea! Se micșorează o taxă în 2025
Adevarul
Edilul care și-a incendiat primăria a obținut ordin de protecție împotriva secretarei: „S-a repezit cu o forță brutală în mine”
wowbiz.ro
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea o caută cu disperare. Mama tinerei de 18 ani și-a strigat durerea pe internet: „Vă rog din suflet cine a văzut-o să mă ajute”
Spynews
Steliano Filip a devenit tată pentru a doua oară! Soția fotbalistului a adus pe lume o fetiță / FOTO
Spynews
Ce face Irisha, după ce relația ei de iubire cu un bărbat însurat a fost făcută publică. Artista își ține viața personală privată, dar câteva detalii au ieșit la iveală | FOTO
Evz.ro
Mare cumpănă pentru Florin Piersic. Te ia cu fiori
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
kanald.ro
Imagini apocaliptice! Uraganul Milton a făcut ravagii în Florida: S-au raportat 27 de tornade și a fost emis ordin de evacuare
Cancan.ro
Anunțul făcut de Alexia Eram, după ce Mario Fresh a confirmat despărțirea: 'Acum a venit momentul!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se plătesc 3200 lei net. Banii sunt virați pe card. Anunț pentru orice român de 16-78 ani
StirileBZI
Se dă un nou ajutor de la stat pentru mii de persoane! Ministerul Muncii a făcut anunțul
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
stirilekanald.ro
Adevăratul motiv al crimei șoferului de Uber! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat înainte de nenorocire
substantial.ro
China avertizează Taiwanul asupra provocărilor președintelui Lai Ching-te
MediaFlux
Răsturnare privind ADERAREA la SCHENGEN! ZI DECISIVĂ AZI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pelerinaj de coșmar pentru 11 români. De pe muntele Athos direct la spital după ce au gustat din „leguma diavolului”