Austria își anunțase deja intenția de a înăspri controalele la frontiere în caz de necesitate, însă declarația ministrului apărării pare să intensifice acest discurs, notează Reuters.
„Întrucât granițele externe ale UE nu sunt protejate eficient deocamdată, Austria își întări în curând controalele stricte la frontiere. Aceasta înseamnă controale masive la (trecătoarea) Brenner, inclusiv cu soldați”, a declarat oficialul austriac citat de Die Welt.
În opinia sa, protejarea frontierelor externe va trebui să se afle în viitor în centrul politicii europene de apărare. Militarii ar putea furniza sprijin pentru apărarea granițelor și ajuta la înregistrarea migranților, la eforturile de asistență umanitară și la deportări, a indicat Doskozil.
Acesta și-a reiterat apelul pentru o misiune UE formată din civil și militari care să sprijine agenția Frontex la granițele externe acolo unde este nevoie, posibil în Grecia, Bulgaria sau Italia. Potrivit lui Doskozil, Austria intenționează să prezinte o propunere în acest sens la viitoarea reuniune a miniștrilor apărării din UE, mai multe state sprijinind deja această inițiativă.
În condițiile în care principalul traseu de migrație, așa-numita ruta balcanică, a fost practic închis, în principal în urma restricțiilor impuse la frontierele Austriei, Viena se teme de dezvoltarea unor noi căi prin Bulgaria sau Albania, pe măsură ce se vor relua traversările pe Mediterana din Libia spre Italia.
Luni, 4 aprilie, intră în vigoare acordul încheiat între Uniunea Europeană și Ankara pentru stoparea valului de migrație pe traseul principal pe care peste un milion de persoane au ajuns din Turcia pe insulele elene din Egeea.
‘Ne așteptăm la o folosire intensă a rutei central-mediteraneene în săptămânile următoare. Numai săptămâna trecută, 5.000 de refugiați au sosit pe ruta central-mediteraneeană. Când vremea se va îmbunătăți, aceste cifre vor crește puternic. Bandele de traficați se pregătesc deja’, a atenționat ministrul austriac.