Textul legii face referire la „orice vestimentaţie care este influenţată ideologic sau religios care este asociată cu acoperirea capului”.
Reprezentanţii coaliţiei formate din Partidul Poporului (OVP, centru-dreapta) şi Partidul Libertăţii (FPO, extremă-dreapta) au informat că textul face referire la vălul islamic.
Purtătorul de cuvânt al FPO Wendelin Molzer a declarat că legea este „un semnal împotriva islamului politic” iar parlamentarul OVP Rudolf Taschner a afirmat că măsura este necesară pentru a elibera fetele de subjugare.
Guvernul a informat că patka purtată de băieţii Sikh şi kippa evreiască nu vor fi afectate.
Organizaţia oficială a musulmanilor austrieci IGGO a condamnat legea ca „un atac direct la libertatea religioasă a musulmanilor austrieci”. Organizaţia a informat că va contesta validitatea legii la Curtea Constituţională.
Guvernul a informat că se aşteaptă ca legea să fie contestată de vreme ce legislaţia similară pentru şcoli este adoptată cu două treimi din parlamentari. În acest caz aproape toţi parlamentarii din opoziţie au votat împotriva legii.
Irmgard Griss, de la partidul liberal Neos, a declarat că interdicţia va face mai mult rău decât bine, facându-le responsabile pe fetele din şcolile austriece pentru politicile de represiune ale regimurilor autoritare din Iran sau Arabia Saudită.
OVP şi FPO au format o coaliţie la sfârşitul lui 2017 după ce ambele partide au avut o poziţie anti-imigranţi în campania electorală şi au avertizat cu privire la pericolele unor „societăţi paralele”. Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat în aprilie 2018: „Acoperirea unor copii nu este ceva ce ar trebui să aibă loc în ţara noastră”.
Danemarca a interzis vălul islamic în locuri publice în 2018, alăturându-se astfel Franţei, Belgiei, Olandei şi Bulgariei precum şi landului german Bavaria.